Италиански съд обяви фалита на компания, чието име се свързва с лукс, романтика и знаменитости. Прочутият производител на шапки "Борсалино" от години изпитва финансови затруднения. Преди две години управлението беше поето от швейцарски инвестиционен фонд, но дълговете се оказаха твърде много.

Първата асоциация е с филма "Борсалино" от 1970-а с участието на Ален Делон и Жан-Пол Белмондо. Да не забравяме и "Казабланка" с Хъмфри Богарт. Шикозните шапки са любими на много звезди от киното и музикалната индустрия, като Робърт Редфорд, Марлон Брандо, и Майкъл Джексън.

Компанията е основана от Джузепе Борсалино през 1857-ма и 130 години е семейна собственост. След дългогодишни финансови проблеми, през 2015-а Филип Камперио от швейцарския инвестиционен фонд "Херес Екуита" поема компанията и с финансова инжекция от близо 10 млн. евро успява да я изведе на печалба.

Мария Иенако, профсъюзен деец: Направени са сериозни инвестиции. Камперио дойде с индустриален проект. Върна производството на панамени шапки в Италия и се създадоха нови работни места.

Всичко това не изтрива дълговете от 18 млн. Преди година, както и сега съдът в Алесандрия отхвърли искане за споразумение с кредиторите, но фонд най-вероятно ще обжалва. Оттам обявиха, че производството на шапки ще продължи. В компанията работят около 130 души и продуктите все така се търсят.