НОВИНИ

​Идва ли краят на лотарията "Зелена карта"?

Американският президент Доналд Тръмп подкрепи мащабен план за ограничаване на законната имиграция в Съединените щати. Проектът предвижда намаляването на законно-пребиваващите мигранти в страната наполовина в следващите 10 години.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:46, 03.08.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Имиграционна система, която се базира на заслуги - така накратко може да се обобщи новият законопороект, наречен Рейз, което в превод означава, повишаване. В него е заложено ограничаване на броя на законните имигранти до 50 000 на година в сравнение със 110 000 в момента.

Както и по-строги правила за получавана на временни работни визи и сериозни рестрикции за даване на визи по семейна линия, т.е. документи ще получават само най-близките на вече успешните имигранти.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Този закон ще намали бедността, ще увеличи заплатите и ще спести на данъкоплатците милиарди долари. Ще направя това като променя начина, по който САЩ издават Зелени карти на граждани от други държави. Законът ще намали "верижната" миграция и ще замени сегашната схема с точкова система за получаване на Зелени карти. Този процес на кандидатстване ще облагодетелства онези, които говорят английски, разполагат с финансови средства и покажат умения, полезни за за нашата икономика.

Според вносителите на проекта става дума за "проамериканска миграционна реформа". От една страна това ще облекчи намирането на работа за американците, а от друга ще се привличат само висококвалифицирани кадри.

Лотарията "Зелена карта", чрез която, годишно, 50 000 души от цял свят получават възможност да живеят и да се трудят в САЩ, ще бъде заменена от точкова система, по модела на Австралия и Канада.

Преди проектът да се превърне в закон обаче вероятно ще мине дълго време. Документът вече предизвика полемика не само сред демократите, а и сред самите републиканци, а и предстои да бъде обсъждан в Конгреса, където на опашка чакат още спорни закони като този за отмяна на здравната реформа "ОбамаКеър" и този за тавана на дълга.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама българи са били задържани за незаконно къмпингуване в Гърция
Двама българи са били задържани за незаконно къмпингуване в Гърция
Нов метод за премахване на наследствените заболявания
Нов метод за премахване на наследствените заболявания