НОВИНИ

Идва сняг и студ в цялата страна

Работната седмица започна с рязко застудяване и прогноза за снеговалеж в цялата страна. Първите снежинки вече дойдоха от запад. Тази вечер температурите ще паднат под нула градуса. Извънредно работно заседание е свикано в този час в Агенция Пътна инфраструктура, ръководено от министъра на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова. Тя разпореди пълна мобилизация на фирмите за поддържане, ангажирани с почистването на магистралите и републиканските пътища. В четири области на Западна България е обявен код жълто за образуване на снежна покривка. Предупреждението на синоптиците накара фирмите за почистване на сняг да изкарат снегорините от гаражите и да ги разпределят по райони. Паулина Найденова с обобщение за подготовката за настъпващата зима.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:55, 28.11.2016 (обновена)
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

Тази зима за почистването на София са осигурени 188 снегорина от седем фирми. Заради предупрежденията на синоптиците за очаквани обилни снеговалежи в Западна България, машините бяха изкарани на улиците още в два часа на обяд.

Стефка Енчева - началник -сектор „Инвестиционен контрол" в Столичния инспекторат: Първо ще бъдат обработени улиците с масовия градски транспорт, за да може да осигурим движението на масовия градски транспорт. След това вече обществена значимост покрай детски градини, училища, учебни заведения, болници, социални домове.

Всички машини са оборудвани с GPS, за да се проследява в реално време къде се намират. Контролът се извършва от Столичния инспекторат.

Снегорините са разпределени на 68 места в града. Румен Антонов е един от първите шофьори, които изкараха снегорините от гаража.

Румен Антонов - шофьор на снегорин: Искат да бъде пътят обработен на вода, стараем се да постигнем това нещо.
БНТ: Всичко следите на машината? - Всичко тук на компютъра си показва какво е. Имаме камера, която отзад показва дали хвърля или не хвърля.

Засега в Пловдив все още не очакват преспи, но в готовност са 90 снегорина от две почистващи фирми. А в Бургас Жандармерията е обещала при необходимост да помогне с две високопроходими машини. И тази година в почистването на заледените спирки и тротоарите там ще се включи мобилна група от Бургаския затвор.

Във Варна почистващи фирми отговарят и за уличната мрежа, и за достъпа до детски кухни и социални центрове. Аспаруховият мост ще се обработва с антилед. Автобусите на Градски транспорт също са готови за зимния сезон.

Злати Златев - изпълнителен директор "Градски транспорт", Варна: Можем да организираме звена аварийни, които ако се наложи някакви ремонти аварийно да правят, защото всички знаем, че при тежките зимни условия автобусите остават по улиците и трябва да ги приберем.

Тази зима републиканските пътища ще се поддържат от 3000 машини. От Агенция пътна инфраструктура уверяват, че са осигурени пясък, луга и сол за обезопасяване на основните пътни артерии, както и планинските проходи. Повишено е наблюдението в района на Кресненското дефиле, където има опасност от падащи камъни при по-обилни валежи.

От Областната управа в Благоевград увериха, че са осигурени необходимите количества сол и луга за обезопасяване на пътищата в прохода Предел от Симитли до зимните курорти Банско и Разлог.

Васил Бачев - управител на общинската фирма по чистота: Има 4 основни маршрута за почистване на Благоевград, всеки един маршрут е обезпечен с техника и във всеки един маршрут има поне по 3 машини, в зависимост от улиците, които ще се почиства.

В Шумен също са готови за зимния сезон, при лошо време особено внимание ще се обръща на най-трудните участъци. Поради стари задължения към почистваща фирма, тя разполага с материали за две седмици работа при най-тежките условия, но при по-лека зима те ще стигнат за около 4 месеца.

От фирмите за почистване припомнят, че отговорността за чистотата на тротоарите пред жилищните сгради и офисите е на собствениците на имоти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гражданите на Пловдив излязоха в защита на вековни дървета
Гражданите на Пловдив излязоха в защита на вековни дървета
Именуват улици в местността „Пчелина“ във Варна
Именуват улици в местността „Пчелина“ във Варна