„Игри на щастието“ е темата, която се падна на кандидатите, искащи да учат „Журналистика“, „Връзки с обществеността“ и „Книгоиздаване“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през новата учебна 2019-2020 година.

© БГНЕС

Тя бе изтеглена от Ивания Ценкова, която е от столично 30 СУ „Братя Миладинови“ и предизвика положителни емоции у всички кандидати в една от големите аули на университета. „Смятам, че има какво да се напише по темата, стига да развием въображението си и да покажем общата си култура. Темата може да се развие по много начини“, заяви Ивания минути преди началото на изпита.

Тя е избрала да учи журналистика, защото смята, че специалността ще бъде много интересна за нея, а ученото – много приятно и леко. „Смятам, че има много развитие в тази сфера занапред“, подчерта тя.

Изпитът започна точно в 09.00 часа, а кандидат-студентите ще имат на разположение 3 астрономически часа да изложат разсъжденията си по темата върху белия лист. Кандидатите за трите специалности са общо 348, а само издържалите успешно писмения изпит ще се явят на устен след 20 дни. Изпитната комисия ще оценява погледът на зрелостниците върху съвременния политически, икономически, социален, културен и обществен живот, а със своята работа те трябва да докажат умението си да изграждат завършен текст, в който да излагат аргументирани твърдения. Ще бъдат оценявани още тяхната обща и писмена култура, както и оригиналността на подхода при излагането на гледната точка.

Преди началото на изпита всички кандидат-студенти бяха приветствани от заместник-ректорът на СУ проф. Ренета Божанкова, която им пожела спокойствие и съсредоточеност, които да им помогнат да докажат знанията си пред авторитетната изпитна комисия.