НОВИНИ

Игри в Тютюневия град в Пловдив съживиха историята на индустрията

Пловдивчани опитаха да осмислят по нов начин едно от проблемните места в центъра на града – Зоната на бившата тютюнева индустрия. Дизайнери на градски игри от различни страни в Европа проектираха игрови сюжети за пространството на така известния Тютюнев град.Вижте прякото включване на Владислав Севов.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Антоанета Чакандракова
20:45, 11.11.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Епохални моменти от историята на тюнтюневата индустрия в Пловив бяха преживени отново от градските играчи. Целта бе едновременно да научат повече и да съпреживеят историята като реални участници в нея. Така например всеки, който успя да построи фабрика в макетния план на зоната, бе длъжен да направи около нея и парк.

Мария, участник в играта "Да създадем град": Работата е необходима, обикновено нещата се купуват с пари както знаете, но аз смятам, че много по-щастливи ни правят нещата, които не можеш да купиш с пари.

А когато благодетелят Димитър Кудоглу издигна своя Дом на народното здраве, най-щастливи бяха гражданите, чийто имот беше близо до сградата.

Много от построените в играта здания, в реалноста вече не съществуват, за други скоро бяха направени опити да бъдат заличени. Как да се осмислят проблемните градски пространства чрез игрови модел?

Пловдив почерпи опит от други страни. В Матера например една такава градска игра е част от програмата на града за европейска столица на културата и насочва вниманието към историческия квартал Саси, отскоро заживял нов живот след дълга забрава.

Матео Угузони, автор на градски игри: Саси в Матера и Тютюневият град са различни, защото Саси е доста по-голям квартал и може би по-показателен за това как едно място, което е било изоставено, в последствие стана привлекателен за туристите. А този тютюнев град има по-особено очарованние на атмосферата между тези индустриални сгради, сред които може да видиш историята.

Историята може да се види, ако се съпреживее, било и в игра, увериха се стотици ентусиасти, които се включиха в игрите в Тютюневия град в Пловдив.

Утре в 11 часа е началото и на финалното приключение „Ингогнито“. Сега се впускаме в търсене на градски призраци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спират изцяло движението на каруци в София от 2018 г.
Спират изцяло движението на каруци в София от 2018 г.
Защо има разминавания при определяне силата на земетресението в Своге?
Защо има разминавания при определяне силата на земетресението в Своге?