НОВИНИ

Рядко изображение на Левски като светец в селски храм

Изключително рядко изображение на Васил Левски като светец е зографисано в селски храм. Хората от врачанското село Крапец не са чакали Българската православна църква да канонизира Апостола на Свободата, а сами са го обявили за светец и го почитат като светиня.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
11:27, 19.02.2016
7060
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Васил Левски е изобразен с четническата си униформа и с меч в ръце, както по канон се рисуват светците-войни. Стенописите в малката селска църква са направени от трима студенти в Художествената академия, които се опитват да създадат съвременен стил в традиционната българска иконография. Заради свети Левски хората от село Крапец не пропускат на днешната дата да влязат в храма и да запалят свещица в негова памет.

- Народът го приема като светиня. - Вие във вашата църква като застанете пред Левски с ореол как се чувствате? -Възвишена, чувствам се възвишена.

- Той не е е светец, но за всички нас е светиня. Защото е дал живота си за цял народ, горди сме и се надяваме винаги да поддържаме българския дух.

Редом с иконата на Левски е изобразен и един друг рядко срещан образ в българските църкви - най-новият наш светец Софроний епископ Врачански, канонизиран преди половин век.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повишени мерки за сигурност в Анкара след атентата
Повишени мерки за сигурност в Анкара след атентата
И най-малките почетоха паметта на Апостола
И най-малките почетоха паметта на Апостола