Олимпийската столица Пьонгчанг преживява икономически бум в процеса на подготовка на игрите. Цялата страна се надява да материализира олимпийския дух в дългосрочни икономически ползи. Според някои оценки те ще достигнат 50 милиарда долара. Вижте какво донесоха игрите на местните хора.

Нова инфраструктура, високоскоростни железници, най-модерни съоръжения за зимни спортове, две олимпийски селища с десетки 25-етажни блокове и общ капацитет 7 000 души.

Южнокорейската провинция Пьонгчанг е коренно преобразена с 13-те милиарда долара, вложени в подготовката на игрите.

Чун До Жон - местна жителка: Всичко това беше поле, нямаше пътища, сега е много по-добре.

Много от местните жители са временно настанени до завършване на новите им жилища.

Чун До Жон - местна жителка: Разрушиха дома ми и построиха нов стадион. Живея тук от 30 години, видяла съм много промени.

При продадени близо 80% от всички отпечатани билети, възможностите за бизнес са повече от добри. Само новият олимпийски стадион за 109 милиона долара има 35 000 места. Цялата провинция Пьонгчанг е с население 40 000. Свой шанс за печалба вижда дори и жител на Сеул, който е отворил ресторант.

Чо Хун Сам - ресторантьор: Заради Олимпиадата дойдох тук, за да започна бизнес. Очаквам да спечеля много пари.

В дългосрочен план Южна Корея се надява спортните съоръжения да привлекат посетители от цяла Азия и така да развие туристическия отрасъл, който сега дава едва 1,8 на сто от Брутния вътрешен продукт.

Дже Кук Сим - губернатор на Пьонгчанг: Нашите хора вече доброволно са свалили цените. В духа на всеобщия принос за подготовка на игрите искаме да сме сигурни, че на туристите няма да липсва нищо.

Игрите в Сеул през 1988 г. разшириха обхвата на южнокорейската дипломация към Източна Европа, улесниха демократичния преход в страната и показаха пред света успешното ѝ развитие. 30 години по-късно очакванията са за еквивалентни дипломатически, политически и икономически ползи при вече утвърдени зад граница технологични и културни продукти.

Повече новини от предстоящите Зимни олимпийски игри в Корея четете на спортния информационен сайт на БНТ sport.bnt.bg.

Зрителите на БНТ ще могат да наблюдават на живо най-интересните моменти от Олимпийските игри в южнокорейския град Пьонгчанг, които ще се проведат от 9 до 25 февруари.

Какво да очаквате в програмата на БНТ по време на Игрите в Пьонгчанг

Какво да очаквате в програмата на БНТ по време на Игрите в Пьонгчанг

Българската национална телевизия ще излъчва Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг и Летните в Токио през 2020 година. След продължилите 3 години прегово...