НОВИНИ

Икономически форум с участието на президента и министри се провежда в София

Държавният глава Румен Радев участва в кръгла маса "За конкурентоспособна и просперираща българска икономика". На форума участват вицепремиерите Томислав Дончев и Мариана Николова, министри и депутати. Повече подробности от прякото включване на Зоя Велинова в обедната емисия на "По света и у нас".

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
11:53, 14.03.2019
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Държавният глава приветства огромния интерес към форума, не само от страна на бизнеса, но и на правителството. Според Румен Радев българската икономика се нуждае от преструктуриране. Той подчерта, че едно управление може да бъде стабилно само ако има успешна и стабилна икономика.

Румен Радев, президент на Република България: Най-вероятно е министрите да ги чуем да говорят за висок ръст на икономиката, за висок брутен вътрешен продукт и те ще имат основание да го направят. Но в същото време стои другият тежък въпрос: Защо този висок ръст не може да се усети от болшинството граждани? Достатъчен ли е този темп на икономически растеж, защото трябва да признаем, че дистанцията между нас и страните от Централна и Източна Европа се увеличава.

Според Румен Радев българската икономика става все повече заложник на демографските ни проблеми, все повече не достига работна ръка. Той заяви, че инвестициите наистина се увеличават с 10%, но по-важно е къде отиват тези инвестиции. Според него най-важно е те да отиват в индустрията, само тогава може да се гарантира едно устойчиво развитие.

На форума говори и Томислав Дончев. Той заяви, че голямата тема сега е, икономиката да избяга от търсенето на по-ниски разходи и доколко е необходима държавна намеса в работата на предприятията

Томислав Дончев , заместник министър-председател: Държавната намеса може да произведе ползи, може да произведе и вреди. Всяка директна държавна намеса има и тъмни, има и светли страни. Добре ли е да даваме субсидии на предприятията? По принцип е добре. Има ли тъмна страна? Естествено има. Изкривява ли пазара? Изкривява го. Добре ли е даваме директни субсидии на университетите? Да, добре е. Но при всички гаранции, че освен фундаменталната наука, освен всички гаранции за качество, което се развива, което се разработва, ще има пряк ефект върху икономиката.

Дискусиите по това как ще се развива в бъдеще българската икономика продължават. Предстои да говорят вицепремиерът Мариана Николова и министърът на образованието Красимир Вълчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли отлагане на Брекзит?
Ще има ли отлагане на Брекзит?
Общината няма да дава заем на изпълнителя на ремонта на Граф Игнатиев
Общината няма да дава заем на изпълнителя на ремонта на "Граф Игнатиев"