Френският град Биариц посрещна при драстични мерки за сигурност ръководителите на страните от Г-7 за поредната им среща на върха. Под мотото "Борба с неравенствата" и при небивали разногласия те ще търсят компромис по световните икономически и климатични проблеми.

Вижте повече подробности от кореспондента на БНР Юлия Талева.

Търговската война, пожарите в Амазонската джунгла, таксите върху интернет гигантите, климатът, Брекзит - всички горещи и спорни теми са в дневния ред на срещата на лидерите на водещите световни икономики.

"Искам тази среща на Г-7 да бъде полезна" - заяви френският президент Еманюел Макрон в специално телевизионно обръщение към французите. Той обеща да направи максималното, за са се стигне до конкретни решения.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Кои са залозите на тази среща? Първо, това е защитата на световния мир, второ световната икономика - искам да убедя партньорите, че търговската война трябва да се избегне. Третият голям залог е борбата с неравенството,тя е в центъра на тази среща. Ще обсъдим и темата за климата, по която имаме разногласия.

Макрон обеща конкретни инвестиции за опазване на горите и океаните. В опит да изглади разногласията той проведе предварителна импровизирана среща с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Разговорите между Тръмп и британския премиер Борис Джонсън също са смятани за ключови. Повечето лидери са предпазливи в прогнозите за резултатите от срещата.

Доналд Туск, президент на Европейския съвет: Това е още една среща на Г-7, която ще бъде труден тест за единството и солидарността на свободния свят и неговите лидери. Няма сигурност дали групата ще стигне да общи решения.

За сигурността на лидерите Биариц е обграден и охраняван от 13000 полицаи. Недалеч от района хиляди глобалисти излязоха на поход срещу Г-7, без да се стига до инциденти.

Биариц е домакин на срещата на Г-7

Биариц е домакин на срещата на Г-7

Във френския град Биариц започва форумът Г-7. Срещата на Голямата седморка ще продължи до понеделник. Домакинът - френският президент Еманьоел Макрон,...