НОВИНИ

Икономист: Затъването ни в блатото на европейската бедност продължа

Синдикатите нарекоха бюджета за догодина справедлив, а някои икономисти казват, че в него има заложена промяна, други обаче казват, че е "скучен и рутинен", а някои го определят като предизборен. Гости в предаването "Още от деня" икономистите проф. Гарабед Минасян и Лъчезар Богданов.

bnt avatar logo
от БНТ
18:52, 26.10.2018
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Този бюджет съответства на статуквото, което се е наложило в последните години, смята проф. Минасян.

проф. Гарабед Минасян, икономист: Ако погледнем числата, които са заложени и предвидени в държавния бюджет като темпове на приръст на БВП и оценим елементарна аритметика направим, ще видим, че всъщност затъването ни в блатото на европейската бедност продължа. Не, че намаляваме разликата, а увеличаваме разликата.


Макрорамката е такава, каквато е, бюджетът всъщност се съобразява с икономическата реалност, той не я прави, обясни Лъчезар Богданов.

Лъчезар Богданов, икономист: Това, което публичният сектор може да прави е освен да поддържа определени системи, които няма кой друг да поддържа, второто важно нещо е да има публични инвестиции в най-широк смисъл на думата в дейности, които разширяват капацитета на икономиката да расте.

Той добави, че дългосрочният просперитет зависи от стабилни институции, от качествени административни услуги и от добро образование, за да има качествен човешки капитал.

Целия разговор в предаването "Още от деня" гледайте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Още от деня: ​Защо цените на горивата скочиха?
В "Още от деня": ​Защо цените на горивата скочиха?
ДПС поиска оставка на кабинета и предсрочни избори
ДПС поиска оставка на кабинета и предсрочни избори