НОВИНИ

Икономисти: Задълбочава се разликата между бедни и богати у нас

Отмяната на плоският данък от 10% върху доходите на хората, ще увеличи данъците за тези от средната класа до 15 на сто. Това показват изчисленията на финансовият министър Владислав Горанов, който присъства на конференция по повод десетгодишнината от въвеждането на пропорционалното облагане. Организатори са КНСБ и фондация "Фридрих Еберт". В същото време икономисти отчетоха, че заради плоските данъци у нас се задълбочава разликата между бедни и богати, сивата икономика остава висок процент, а спестяванията на българите се стопяват.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:36, 14.09.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Плоският данък облагодетелства хората с високи доходи, повече отколкото тези с ниски, но отмяната му би довела до негативни финансови последици за повече хора, най-вече от средната класа, категоричен беше финансовият министър .

Владислав Горанов, министър на финансите: Ако идеята е да борим само неравенството и да заменим сегашното пропорционално с ново прогресивно облагане в рамките на същия фискален резултат - безспорен е изводът, че средната класа значително ще повиши това, което отделя за бюджета.
;

Според данните на синдикатите плоският данък не изпълнява своята роля да насърчава инвестициите и да повишава благосъстоянието.

Пламен Димитров, КНСБ: Нека мислим как облагаме бизнеса и как облагаме хората, това отбягна от този дебат. През тези десет години и двете са плоски обаче стана прехвърляне от фирмите върху хората. Как стана така?
;

От КНСБ предлагат да бъде върнат необлагаемия минимум на нивото на минималната работна заплата и да бъде увеличен максималния облагаем доход на 3000 лева.

Пламен Димитров: Това ще остави у всеки българин в джоба му около 600-700 лева на годишна база, тоест това не се вмества в теориите, че видите ли вдигаме данъците.

Ако бъде прието въвеждането на необлагаем минимум, бюджетът би загубил между 1 млрд. и 2 млрд. лева приходи, изчисли министър Горанов. Той все пак призна, че плоският данък е в ползата на богатите.

Владислав Горанов, министър на финансите: След тези десет процента има едни чисти доходи, с които можеш да си купуваш яхти, да караш ролс ройси, да дразниш хората, всичко това е - да част от проблема на плоското облагане.

Горанов също така припомни, че сегашната коалиция е поела ангажимента да не вдига данъците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха учебната година в Софийската духовна семинария
Откриха учебната година в Софийската духовна семинария
КРИБ подкрепи Александър Манолев за транспортен министър
КРИБ подкрепи Александър Манолев за транспортен министър