НОВИНИ

Илияна Йотова: Необходимо е европейско ФБР

В България няма обучени кадри в сферата на сигурността и борбата с тероризма. Това отчете евродепутатът Илияна Йотова, заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

илияна йотова необходимо европейско фбр
bnt avatar logo
от БНТ
19:42, 13.05.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Нито Европа, нито България сме готови, уточни Йотова. Именно проблемът с новия тероризъм и мигрантската криза събира на голяма кръгла маса десетки представители на всички професионални асоциации в сферата на сигурността, експерти по национална сигурност, народни представители и евродепутати, които работят по темите на външната политика, отбраната и националната сигурност, университетски преподаватели, експерти и журналисти.

Форумът "Новото лице на терора – мит и реалност”, организиран от Илияна Йотова и Института за стратегии и анализи, прави няколко общи извода и един от тях е, че е необходимо европейско ФБР. Всички тези агенции на европейско ниво, които се занимават с темата „сигурност“ – Европол и Евроюст и техните координиращи функции, изобщо не са достатъчни. Че трябва един общ орган, който да има и разследващи функции, каза евродепутатката.

Илияна Йотова, евродепутат: На днешната кръгла маса много се говореше за генезиса на тероризма. Един разговор, който ние в България като общество малко провеждаме. Говореше се за конфликтите, радикализацията, за чуждестранните бойци. Също така и за новите рискове.

Тя заяви, че е изключително доволна от факта, че жена оглавява БСП и оттук нататък червената партия ще бъде във възход.

Илияна Йотова, евродепутат: Разговорът в левицата започва. Имаше много месеци, в които партията си говореше сама със себе си. Смятам, че това е затворена страница, искам да работим оттук нататък има възможност лявото в България да бъде обединено. С нетърпение очаквам конгреса на АБВ. За мен е важно дали левицата има общ път и дали може да върви заедно.


Вижте цялото интервю с Илияна Йотова в "Още от деня" .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристалина Георгиева представи възможностите за кандидатстване по плана Юнкер
Кристалина Георгиева представи възможностите за кандидатстване по плана Юнкер
“Силата на съдбата” от Верди на варненска сцена
“Силата на съдбата” от Верди на варненска сцена