НОВИНИ

Илир Мета се изправи пред анкетната комисия на албанския парламент

Президентът на Албания Илир Мета се изправи днес пред парламентарната анкетна комисия заради обвинения в нарушаване на Конституцията. Преди това от кабинета на държавния глава в парламента беше изпратен писмен отговор във връзка с искането на комисията.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:03, 09.09.2019
Чете се за: 00:54 мин.
По света
илир мета изправи анкетната комисия албанския парламент

Подобно изслушване се случва за първи път в историята на Албания, съобщава телевизионния канал „Топ ченъл”.

Социалистическото мнозинство, водено от премиера Еди Рама, обвинява президента за грубо нарушаване на конституцията заради решението му да отмени насрочените по-рано от него за 30 юни избори за местна власт.

Независимият депутат Лефтер Маличи определи изслушването на Мета като „шоу на управляващите за дискредитиране на президента”. Според него, ако държавният глава не беше отменил изборите на 30 юни, в страната е щяло да има „сблъсъци и кръвопролития”. Той отправи призив до международния фактор да спрат „тази авантюра”.

Заместник-председателят на Социалдемократическото движение за интеграция (СДИ) заяви, че работата на анкетната комисия започва с черна страница. Повод за това е речта на председателя на комисията Улси Маня преди началото на заседанието, което Васили определи като нарушение на правилника за дейността на парламента. Според него, „тези шарлатани нямат срам и нямат нищо общо нито с държавата, нито със закона, те са срам за тази държава, те са просто бандити, които седят в парламента”.

В своето изказване пред анкетната комисия Илир Мета заяви, че решението му да отмени местните избори на 30 юни е било взето на базата на правомощията му като президент на страната и като представител на народа.

Той отрече да е изпълнявал „прищевки на опозицията“, а мотивът му е бил да гарантира всеобщо участие в изборния процес. „Това беше искрен опит за избягване на граждански сблъсъци, които щяха да доведат до дългосрочни санкции по отношение започването на преговори”, заяви Мета.

Очаква се в рамките на днешния ден в страната да пристигне делегация на Венецианската комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самолет на „Finnair” кацна аварийно заради смърт на пътник на борда
Самолет на „Finnair” кацна аварийно заради смърт на пътник на борда
Назначен е нов министър-председател на Грузия
Назначен е нов министър-председател на Грузия