НОВИНИ

Илир Мета предложи парламентарни и президентски избори в Албания през октомври

Албанският президент Илир Мета предложи парламентарни избори и избори за президент на 13 октомври. Целта на предложението е да се реши политическата криза в страната, която продължава и след местните избори.

bnt avatar logo
от БНТ
21:07, 02.07.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Албанският държавен глава каза, че ще се кандидатира отново за президентския пост на предложените от него избори на 13-ти октомври и добави, че премиерът Еди Рама е свободен да предложи свой кандидат. Според Илир Мета, това е начинът за решаване на кризата и за задържане на албанците в Албания.

Илир Мета - президент на Албания: Ще се изправя срещу Еди Рама и неговите социалисти, които не желаят да съм на този пост. Няма да приема предложение, което има за цел да наруши принципа на върховенството на закона в Албания.

Президентът Мета отбеляза също, че Избирателната колегия не е компетентна да дава мнения за този декрет. Вместо това окончателното решение може да вземе само Конституционния съд, който трябва да бъде формиран към края на юли.Според оценка на мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа местните избори не са отразили интересите на избирателите.

По данни на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в половината от общините кандидатите на управляващата коалиция са били сами на избирателните листи и гражданите не са имали избор.Отсъствието на основните опозиционни сили значително е ограничило избора на електората, изтъкна мисията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
600 туристи са евакуирани заради пожар в хотел в Майорка
600 туристи са евакуирани заради пожар в хотел в Майорка
Лунният кораб на НАСА издържа успешен тест
Лунният кораб на НАСА издържа успешен тест