Албанският президент Илир Мета предложи парламентарни избори и избори за президент на 13 октомври. Целта на предложението е да се реши политическата криза в страната, която продължава и след местните избори.

Албанският държавен глава каза, че ще се кандидатира отново за президентския пост на предложените от него избори на 13-ти октомври и добави, че премиерът Еди Рама е свободен да предложи свой кандидат. Според Илир Мета, това е начинът за решаване на кризата и за задържане на албанците в Албания.

Илир Мета - президент на Албания: Ще се изправя срещу Еди Рама и неговите социалисти, които не желаят да съм на този пост. Няма да приема предложение, което има за цел да наруши принципа на върховенството на закона в Албания.

Президентът Мета отбеляза също, че Избирателната колегия не е компетентна да дава мнения за този декрет. Вместо това окончателното решение може да вземе само Конституционния съд, който трябва да бъде формиран към края на юли.Според оценка на мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа местните избори не са отразили интересите на избирателите.

По данни на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в половината от общините кандидатите на управляващата коалиция са били сами на избирателните листи и гражданите не са имали избор.Отсъствието на основните опозиционни сили значително е ограничило избора на електората, изтъкна мисията.

© БГНЕС