НОВИНИ

Илияна Йотова: България трябва активно да работи с българите зад граница

"България не трябва да бъде мащеха за сънародниците ни в чужбина, а активно да работи с тях. Комуникацията и взаимодействието между българската държава и българите в чужбина трябва да се подобрят - в тази посока работи президентската институция." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща в посолството на България в Берн с представители на българската общност в Конфедерация Швейцария, съобщи прессекретариатът на президента на република България.

bnt avatar logo
от БТА
10:47, 26.03.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света
илияна йотова българия активно работи българите граница

"Българите зад граница са огромен потенциал за страната ни", отбеляза Илияна Йотова. Българите в Швейцария по официални данни са малко над 8 хиляди, повечето от които са висококвалифицирани специалисти.

Илияна Йотова запозна присъстващите с дейността на Съвета за работа с българите в чужбина, която в момента е съсредоточена върху Националната стратегия от 2014 г. и нейните слабости. Във водената от вицепрезидента делегация в Швейцария е и доц. д-р Харалан Александров, член на съвета. Срещата на Илияна Йотова в Берн бе първата с представители на т.нар. нова емиграция. През първата година от мандата вицепрезидентът посети почти всички български исторически диаспори.

Сънародниците ни споделиха с Илияна Йотова силното си желание да поддържат жива връзката с България и да помагат на родината си. Като основен те посочиха въпроса за липсата на представителност и за създаването на обществени съвети на българите в чужбина.

Голям интерес среща подготвяната от вицепрезидента интернет платформа за българите навън, като сънародниците ни заявиха готовност да участват с идеи при реализирането ѝ По думите на Илияна Йотова интернет платформата ще съдържа събрана на едно място полезна информация за българите в чужбина и ще съдейства за задълбочаване на контактите между общностите ни извън България. Вицепрезидентът изтъкна необходимостта от създаване на регистър на българските общности в чужбина. Илияна Йотова отбеляза добрия синхрон между българските институции, които работят по темата за сънародниците ни извън България.

Вицепрезидентът поздрави посланик Меглена Плугчиева за тесните контакти, които дипломатическата ни мисия поддържа с българите в Швейцария.

Днес Илияна Йотова ще разговаря с федералния президент на Конфедерация Швейцария Ален Берсе. По-късно предстои и среща с депутати от Националния парламент, представители на Федералното правителство и ръководството на Дружеството за външна политика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пучдемон се явява днес пред съда в Германия
Пучдемон се явява днес пред съда в Германия
Кв. Дианабад осъмна със съобщения за протест против презастрояването
Кв. "Дианабад" осъмна със съобщения за протест против презастрояването