Българската държава е империя на духовност, на език, чрез българската държава Божието слово и култура стигат до хиляди славянски народи, това е изворът на нашето национално самочувствие. Това каза в Микулчице, Чехия, вицепрезидентът Илияна Йотова, която в навечерието на 24 май е на своеобразна обиколка по стъпките на светите братя в Чехия, Словакия и Сърбия.

В Микулчице, където се смята, че е гробът на Св. Методий, тя поднесе венец пред паметника на двамата братя и участва в тържественото отбелязване на празника, на който присъстваха и наши сънародници. Когато днес някой се опитва да пренапише тази история, той не заслужава дори внимание, подчерта Йотова.

Тя припомни, че страната ни в момента е председател на Съвета на ЕС, а само преди няколко дни в София е била срещата на върха ЕС-Западни Балкани, събрала лидерите на държавите-членки на Съюза и тези от Западните Балкани в името на една просперираща, мирна, сигурна Европа, на онези ценности, които преди 11 века са ни завещали светите първоучители и техните ученици - правото на суверенитет, на националност, на народност, култура, на свой език. Какви по-големи обединители на Европа преди цели 11 века, изтъкна в словото си Йотова.
По думите й, Кирил и Методий и техните ученици са ни дали две най-важни оръжия - на книжнината и на познанието.

От името на българската държава вицепрезидентът благодари на чешките домакини за политиката към българското малцинство в Чехия и за чудесното партньорство в рамките на ЕС.

24 май е най-важният български празник, защото без делото на светите братя днес нямаше да има България, и най-хубавият, защото се празнува от всички българи - у нас и зад граница. С тези думи от името на българския парламент се обърна към присъстващите на честването гости депутатът Тома Биков.

Делото на Кирил и Методий е религиозно дело, то не е просто просвещенско, а опит за формиране на знания като средство за път към вярата и за път към Бога. Днес не бива да забравяме, че знанието без вярата е ненужно, а вярата без знание - безсилна, завърши народният представител.

Тържеството започна с благодарствен молебен, отслужен от архимандрит Атанасий, протосингел на Западно и Средноевропейска митрополия.
По-късно във Велехрад вицепрезидентът Илияна Йотова посети базиликата "Св. Св. Кирил и Методий". По стъпките на двамата братя в програмата е и Девин, Словакия, където тя трябва да се срещне с кмета на община Братислава-Девин Любица Колкова и с монсеньор Мариан Гавенда.