НОВИНИ

Илияна Йотова: Дъблинското споразумение се нуждае от спешна реформа

"Амбицията ни е да проведем честни избори, без натиск и търговия с гласове, да има приемственост в извършване на реформите в страната". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща с Даниел Ороа - председател на Комисията по европейски въпроси и посланика на Франция у нас Ерик Льобедел, съобщиха от прессекретариата на президента.

илияна йотова дъблинското споразумение нуждае спешна реформа
bnt avatar logo
от БНТ
15:30, 03.02.2017
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

На срещата са били обсъдени актуални вътрешнополитически и международни теми.

Според вицепрезидента основните теми на предстоящите парламентарни избори в България ще бъдат бежанската криза, справянето с бедността и бъдещото икономическо развитие на страната.

От своя страна Даниел Ороа е посочила, че това ще бъдат темите и в предстоящата предизборна кампания във Франция.

Според вицепрезидента Йотова Дъблинският регламент трябва да претърпи дълбока реформа, а не козметичните промени, които се предлагат.

Илияна Йотова, визепрезидент: Предложените от ЕК промени в Дъблин не облекчават страните - външни граници на Европа, напротив - техните отговорности стават още по-големи, най-вече в частта, която предвижда бежанците и мигрантите да подават молби за убежище в първата страна от ЕС, в която влязат, и да бъдат връщани в нея, ако се преместят в друга държава. В Европа нямаме общи критерии за убежище, в момента всяка една страна има свои собствени правила"

Тя допълни, че приветства новата европейска Агенция за гранична и брегова охрана.

Даниел Ороа посочи, че също подкрепя позицията за развитие на Дъблинското споразумение.

Отношенията с Турция са от изключително значение, както за България, така и за Европа. Позицията трябва да бъде общоевропейска и би следвало да се изпълнят всички критерии, за да се либерализира визовият режим, коментира вицепрезидентът Йотова.

Турция може да бъде сериозен съюзник в борбата с бежанската криза и тероризма, е добави тя.

На срещата са били разменени мнения и по отношение на напускането на ЕС от Великобритания.

Илияна Йотова, визепрезидент: В момента г-жа Мей оставя впечатление, че Великобритания е активната страна, а ЕС е в позиция на изчакване. Възлагам очаквания и доверие на преговарящия от страна на 27-те страни Мишел Барние и смятам, че компромиси са възможни за постигането на общи мерки за гарантиране на сигурността и борба с тероризма.

Сред повдигнатите от Даниел Ороа въпроси е бил и този за независимостта на правосъдието.

Българските граждани искат бързо правораздаване, наказани политици за злоупотреба с власт, искат да знаят, че правосъдието е на тяхна страна. Мисля, че проблемът с корупцията е общоевропейски, докладът "Малстрьом" от 2014 г. сочи, че нивата на корупция са високи навсякъде. Имаме много съвместна работа в ЕС и едно добро сътрудничество с общи мерки, би довело до позитивни промени и в България, отбеляза вицепрезидентът Йотова.

"България и Румъния трябва да се присъединят към Шенген и мисля, че през последните пет години Франция промени позицията си в позитивна посока", посочи на срещата Даниел Ороа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цацаров разпореди проверка за безстопанственост в Топлофикация-София
Цацаров разпореди проверка за безстопанственост в "Топлофикация-София"
РБ не може повече да си сътрудничи с Народна партия Свобода и достойнство
РБ не може повече да си сътрудничи с Народна партия "Свобода и достойнство"