НОВИНИ

100 години по-късно: В памет на жертвите от погрома в Босилеградско (май 1917г.)

В Босилеград днес беше почетена паметта на жертвите на погрома от май 1917 г. Сръбска чета тогава влиза в няколко български села и убива десетки българи. Възпоменанието почете и вицепрезидента Илияна Йотова. По-късно тя посети и българската общност в другия голям град на историческите български Западни покрайнини - Димитровград или Цариброд. Родолюбиви българи от двете страни на границата обявиха намерението си да сложат паметен знак за жертвите отпреди 100 години. Илияна Йотова подчерта, че официалните власти трябва да знаят, че в Сърбия има малцинства, които имат своите права и те са длъжни да ги спазват и гарантират. Тя обеща подкрепа за развитието на културно-информационните центрове в двата града.

bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 15.05.2017
Чете се за: 01:38 мин.
По света
Посещение на българския вицепрезидент в Босилеград и Цариброд

На 15 и 16 май преди 100 години една сръбска чета начело с командира Коста Печанац съсипва 6 села около Босилеград и самия град, селища тогава в пределите на България. 32 души са убити, две деца - изгорени живи, а 317 домакинства остават без имущество. В архивите е записано - мъченически убит от сръбски разбойници. По същото време българските и сръбски войски воюват на фронта. Вървенето напред за България и Сърбия минава през Босилеград и през почитането на жертвите на този погром, казаха организаторите на днешното възпоменание.

Иван Николов, председател на КИЦ на българите в Босилеград: По повод 100 годишнината ние смятаме, че това е една християнска, една цивилизационна норма на поведение да отбележим паметта на жертвите, с което искаме да отправим ясни послания към бъдещите поколения, към политиците от двете страни, към държавите в региона, че това никога вече не бива да се повтаря.

Българският вицепрезидент Илияна Йотова откри изложбата от документи и фотоси за тъжните събития.

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България: Паметта на невинните жертви е жива, паметта на жертвите, убити в изпепеления Босилеград пред 100 години. И моето присъствие днес от името на държавата е красноречиво свидетелство за това, че нашата политика спрямо българските малцинства ще продължи да бъде стабилна и последователна такава каквато е била и даже още повече, защото смятам, че българската държава все още е ваш голям длъжник.

Илияна Йотова подчерта, че България много внимателно следи преговорния процес на Сърбия за членство в Европейския съюз, който в момента е по две от най-важните глави, които засягат съдебната реформа, правосъдието и гражданските свободи. Нужно е да се извървят стъпките към помирение, иначе ни заплашва повторението на историята, заяви изследователят на събитията отпреди 100 г. в Босилеградско Ангел Джонев

Ангел Джонев, историк: Днес за Босилеград е ден за прошка. Само че не виждаме другата страна. За прошка трябват поне двама човека. Взаимно да се опростят и да вървят напред - Визирате, че няма официални сръбски власти - това е знаково, както е знаково и посещението на българския вицепрезидент.
Драголюб Иванчов, председател на ДСБ: Демократическият съюз на българите реши - направи плочата за жертвите на загиналите и потърсихме от кмета на Босилеград място къде да се сложи паметна плоча. Той не разреши и каза официално дека днеска няма да присъства на това събитие.
;
Кметът на града Владимир Захариев не уважи събитието

Заварихме кмета на града и председател на Националния съвет на българите в Сърбия в кабинета му с думите, че не бил поканен. И с ревността както сам се изрази, че българските дипломатически представители в Сърбия не са зачели неговия сценарий за посещението на българския вицепрезидент. В знак на несъгласие изпратил и нота.

Босилеградчани - в по-голямата си част етнически българи днес бяха разделени. Част от тях равнодушни, други се поклониха пред двата възстановени гроба на жертви на събитията от 15 май 1917 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зачестиха ухапванията от кърлежи във Варна
Зачестиха ухапванията от кърлежи във Варна
Красимир Янков: Очакванията към новото ръководство на БСП са големи
Красимир Янков: Очакванията към новото ръководство на БСП са големи