НОВИНИ

Илияна Йотова: От младите хора трябва да идват идеите как да се промени Европа

Действащите политики и законодателство в контекста на членството на България в ЕС, въпросът за лидерството в Европа, анализ на проблемите и предизвикателствата в практиката на публичните институции. Това бяха част от темите, които дискутираха днес в Нов български университет вицепрезидентът Илияна Йотова и студенти по "Право" и "Публична администрация", съобщиха от прессекретариата на президента.

bnt avatar logo
от БТА
15:22, 10.11.2017
Чете се за: 01:03 мин.
Още
илияна йотова младите хора идват идеите промени европа

Вицепрезидентът е открила национална научна конференция на тема "10 години България в ЕС - въздействие върху развитието на публичните политики и законодателството".

На дискусията Илияна Йотова е определила темата с лидерството в Европа като "изключително тежка". "Визирам няколко аргумента защо въпросът с лидерството не върви и един от тях е свързан с начина, по който се избират европейските комисари. Комисарите се избират от държавите членки. В повечето случаи решението е политическо и конюнктурно, а не в съответствие с професионализма и приоритетите", е посочила Йотова.
"Дали този човек има подготовката, като че ли остава на заден план. Изслушването им, за съжаление, в повечето случаи минава формално, по зададени предварително въпроси", е отбелязала още пред студентите вицепрезидентът.

Пред младите хора Йотова е изразила също така тревогата си от липсата на визионерство. "Липсват хора, които могат да кажат как виждат дадена област след пет или десет години", е коментирала Илияна Йотова, като допълнила, че изобщо не се говори за големия въпрос как виждат Европа след два или три мандата. Вицепрезидентът се е обърнала към студентите с думите: "Не допускайте бюрокрацията да измести визионерството. Очаквам от вас да създавате, да правите европейски политики, а не само да ги изпълнявате". "Казвам всички тези неща, защото от вас трябва да идват идеите как да се промени Европа", е коментирала Йотова, според която европейският проект се нуждае от цялостна еволюция и от това да знаем къде искаме да стигнем.

Вицепрезидентът е поставила въпроса и за подхода към политиките на европейско ниво. Според нея разпространеното мнение, че някъде в Брюксел се правят политики, които след това ние изпълняваме, е възможно най-грешният подход, който може да има една държава.

Пред студентите Йотова е посочила, че застава пред тях като изключително убеден европеец. "Нашето бъдеще е бъдещето на европейския проект", уверена е била вицепрезидентът Йотова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Със 70 на сто са се увеличили посещенията в регионалните и общинските библиотеки
Със 70 на сто са се увеличили посещенията в регионалните и общинските библиотеки
Ученик е в кома след инцидент в час по физическо
Ученик е в кома след инцидент в час по физическо