НОВИНИ

Илияна Йотова: Работата със сънародниците ни зад граница е моя постоянна тема

Работата със сънародниците ни зад граница е моя постоянна тема в дневния ред. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на пресконференция за отчет на третата година от мандата си.

илияна йотова работата сънародниците граница моя постоянна тема
bnt avatar logo
от БНТ
11:22, 28.01.2020
Чете се за: 02:08 мин.
У нас

Постоянен контакт се поддържа с над 150 дружества на българи от 33 държави, с отделни българи, които разнасят славата и авторитета на България зад граница, каза тя.

Илияна Йотова, вицепрезидент: Националната солидарност не спира на границата - нито отвътре, нито отвъд нея. Ние имаме един дом - България, и не можем да създаваме паралелни родини. Въпреки забавяне на темповете, все още тенденцията за напускане на страната от активни хора, от българи е твърде тревожна. В съотношение с други страни от Европейския съюз страната ни е в първата десятка с най-големите проценти на сънародниците ни зад граница. След 3 години работа с другите институции, резултатите са налице.

"Оценявам усилията на Министерството на труда и социалната политика за привличане на квалифицирани специалисти с финансови и социални инструменти, но те няма да имат особен ефект, ако не се обвързват сериозно и последователно с нуждите на българската икономика и с регионалните диспропорции", добави вицепрезидентът.

2020 г. трябва да бъде година на единението на българите в България и с нашите сънародници зад граница, подчерта тя.

Илияна Йотова: През изминалата година продължихме контактите и съвместната работа с българските исторически диаспори. Имаме проблеми. Вниманието ни трябва да бъде насочено към предстоящото преброяване в Албания, след признаването преди 2 години на българското малцинство, което се увенча с успех благодарение на общата ни работа на всички нива - национално и европейско. Нашите дружества там трябва да са много активни, още повече, че има огромен натиск да се записват по време на това преброяване като други националности. По-амбициозни трябва да сме и за признаване на българско малцинство в Косово. Все още не е отворило врати българското училище в Одеса.

Тя каза, че са постигнати редица успехи по отношение на всички студенти от българската диаспора в Албания, Косово, Северна Македония, Украйна и Сърбия. Те са освободени от такси за обучение, ще им бъде предоставена стипендия в размер на 240 лв. през първата година на следването им, а документите им ще могат да бъдат подавани през интернет.

Илияна Йотова: Надявам се най-накрая да създадем и регистър на тези млади хора, които са завършили у нас. /.../Те биха могли да бъдат много полезни както за българската икономика, така и ако изберат да се завърнат там, откъдето са дошли, като учители по български език и литература, по българска история. Страната ни инвестира в тези млади хора.

Нашата цел е съхранението на българския език, каза още вицепрезидентът.

През изминалата година беше подновено изучаването на български език в провинция в Аржентина. Беше възобновена паралелката с изучаване на български език в училището в Павлодар в Казахстан, където е най-голямата българска общност. И в Калифорния българският език влезе в програмата за двуезичност и ще се издава сертификат за неговото владеене.

Илияна Йотова: Всичко това ме мотивира да предложа да създадем Асоциация на българските общности по света.

Комуникацията в рамките на асоциацията ще е през специална платформа, чийто пилотен проект предстои да бъде създадена.

"Няма Европа на равните, когато има двоен стандарт. Неприемането ни в шенгенското пространство е емблема на този двоен стандарт", добави Йотова.

"През тази година не сме удовлетворили нито една молба за политическо убежище. Българско гражданство са получили над 9000 души. Помилваните са само двама. Като вече престъпленията са извършвани от все повече хора със средно образование", каза в отчета си тя.

Илияна Йотова: Политиката ни с потомствените българи не може да се ограничава само с издаването на паспорт. И тук трябва да сме наясно каква е националната ни цел - българското гражданство е въпрос на националната ни идентичност, връзка между гражданите и държавата. И когато се придобива гражданство заради български произход, според мен и Комисията по гражданство, която ръководя, трябва да се постави задължително условие за владеене на български език, да се познават основните права и задължения според българската Конституция.

Подробният отчет за изминалата година ще намерите на сайта на президентската институция.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Гешев: Питах КС за президента заради досъдебно производство
Иван Гешев: Питах КС за президента заради досъдебно производство
Задържаха 46-годишен рецидивист за притежание на незаконно оръжие в Разградско
Задържаха 46-годишен рецидивист за притежание на незаконно оръжие в Разградско