НОВИНИ

Илияна Йотова: Разширението на ЕС трябва да бъде към Западните Балкани

Близо 10 години бях представител на страната ни в ЕС, дълбокото ми убеждение, че разширението на ЕС трябва да бъде към Западните Балкани. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на документална изложба, посветена на 100-годишнината от опожаряването на Босилеград, съобщава агенция "Фокус".

илияна йотова разширението западните балкани
bnt avatar logo
от БНТ
13:21, 15.05.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света

„Поддържала съм всяка една страна към пътя за нейното членство, включително и Сърбия“, обясни тя. „От 10 години България е достоен член на ЕС, стабилна държава в тази част на Европа, сигурната външна граница на ЕС“, посочи Илияна Йотова.

„Знаем много добре цената на това, което сме изживели през тези 10 години, знаем компромисите, които трябваше да направим“, коментира тя. „Днес Сърбия е в преговорен процес по две от най-важните глави - 23, която се отнася до съдебна реформа и основни права и 24 за правосъдие, сигурност и свобода“, поясни вицепрезидентът. „Много внимателно следим напредъка на този преговорен процес, резолюциите, които се приемат в европейските институции, защото в тях се защитават правата на малцинствата“, посочи Илияна Йотова.

„Изпълнението на тези критерии и влизането на Сърбия в ЕС ще допринесе още повече за добрите ни двустранни и съседски отношения“, допълни тя. „Ще продължим да подкрепяме развитието на културните центрове в Босилеград и Димитровград, защото това са естествените средища на българщината“, заяви вицепрезидентът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френски експерт: Ще има нови кибератаки, но няма опасност от киберхаос​
Френски експерт: Ще има нови кибератаки, но няма опасност от киберхаос​
Запорират се помощи и обезщетения заради пропуски в закона
Запорират се помощи и обезщетения заради пропуски в закона