НОВИНИ

Илияна Йотова: Случилото се в Белене е абсолютно недопустимо

Като абсолютно недопустимо определи вицепрезидентът Илияна Йотова това, което се случи в Белене. Преди седмица католическия свещеник Паоло Кортези приюти сирийско семейство бежанци и си навлече гнева на жителите на града. По-късно католическият свещеник напусна страната. Вицепрезидентът Йотова заяви, че ще се срещне с протестиращите.

bnt avatar logo
от БНТ
17:31, 13.03.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че иска да чуе всички гледни точки и аргументи, свързани със скандала в Белене. По думите ѝ е недопустимо по време на предизборна кампания да се вдига градусът на напрежението.

Илияна Йотова, вицепрезидент на РБ: "От човешка гледна точка това е абсолютно недопустимо и не защото сме в предизборна кампания, но тези страсти на тема мигранти, на тема хора, които действително бягат от войни и конфликти, които нямат нищо общо с икономическата миграция, действително се нуждаят от закрила".
;

Йотова смята, че е твърде рано да се преценява работата на институциите по този случай. По думите ѝ трябва да има национално разбирателство по въпроса с мигрантите. Вицепрезидентът коментира и изявлението на турския министър на труда и социалните грижи в подкрепа на една от партиите, участваща в изборите на 26 март.

Илияна Йотова, вицепрезидент на РБ: "Абсолютно недопустимо за една суверенна държава. Очаквам острата реакция на външно министерство по този въпрос и разбира се на министър-председателя".

Според Йотова българският еврокомисар трябва да бъде избран след парламентарните избори от редовно правителство.

Илияна Йотова, вицепрезидент на РБ: "Не защото служебният кабинет няма същите правомощия, но струва ми се, че в конкретния случай така е редно. България излезе със скандал от предишния еврокомисар, г-жа Кристалина Георгиева, раната е сериозна, нарушаването на имиджа на страната е още по-сериозно и затова е по-добре стабилна институция, каквато ще бъде следващото правителство, следващият парламент, с възможно най-широка дискусия да излъчи своя представител в ЕК.

Илияна Йотова каза още, че предмет на обсъждане не трябва да е само личността, а и това, което България трябва да получи като ресор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАП: Само за февруари некоректните работодатели, които не плащат навреме са 8000
НАП: Само за февруари некоректните работодатели, които не плащат навреме са 8000
Напрежението между Холандия и Турция не стихва
Напрежението между Холандия и Турция не стихва