До края на годината на официално посещение у нас ще дойде сръбският президент Александър Вучич. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова, която е връчила поканата за посещението от името на президента Румен Радев на Никола Селакович, генерален секретар на сръбския президент. Вицепрезидентът участва в церемонията по откриването на паметник на Христо Ботев в основното училище в сръбския град Димитровград, което носи неговото име.

Следващото разширение на ЕС трябва да бъде по посока на Западните Балкани и приобщаването им е и политически, а не само икономически проект. Тази позиция е заявила вицепрезидентът Илияна Йотова при срещата с генералния секретар на президента на Сърбия.

Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България: Един ден заедно в европейското семейство ние ще имаме много по-сериозно лоби в тази част на Европа пред нашите западноевропейски и северноевропейски партньори, много повече ще тежат нашите позиции, защото ще имаме една стабилна регионална политика.

Сръбската държавата ще направи всичко възможно, за да осигури равни възможности и права децата тук да изучавата майчиния си език. В основното училище, където днес бе открит бюст-паметника на Ботев, почти 100 процента от децата изучават български, но без да има обособени паралелки.

Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България: За мен голямата мечта е да има паралелки на български още от първи клас. Затова много настоявам да доведем докрай идеята за изучаване на български език в предучилищна възраст.

След откриването на паметника Илияна Йотова се срещна с ученици от местната гимназия. Бяха положени и венци на костницата на Нешков връх. Там са погребани загиналите български и сръбски войници по време на братоубийствената Сръбско-българска война. Именно символизмът на мястото подчерта и основното послание на срещите - историята трябва да се учи, но е важно и да остане в миналото.