НОВИНИ

Илияна Йотова връчи документите за българско гражданство на Сафет Баличевац

Един от спасителите от Лим получи българско гражданство. На тържествена церемония в Гербова зала вицепрезидентът Илияна Йотова връчи документите на Сафет Баличевац. Той е един от хората, които активно участваха в спасяването на учениците от автобусната катастрофа в река Лим през 2004 година. Тогава загинаха 12 деца от Свищов.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:40, 22.02.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Сафет Баличевац никога няма да забрави кошмарната нощ на 4 април 2004 година.Тогава той е 20-годишен и активно помага за спасяването на 38 души от катастрофата.

Сафет Баличевац - Оттогава аз имам силна връзка с хората от Свищов, а покрай тях и с много други българи. Ние станахме не само близки приятели, оттогава се чувстваме като роднини.
Илияна Йотова - вицепрезидент За мен, Вие г-н Баличевац, сте преди всичко голям човек, защото истинските хора постъпват като Вас - в беда помагат на другите.

Сега Сафет живее в сръбското село Бродарево, работи в строителството. Има свое семейство - децата му са на 6 и 10 години. Надява се с българския паспорт да пътуват в Европа, но още не може да преодолее болката от трагичната нощ, авъпросът на децата му - как не успяхте да спасите всички, отваря старата рана.

Сафет Баличевац: Мои деца ме питаю каку не сме успели все да спасим. То деца питали...

Другите четирима от спасителите вече имат български документи за самоличност. Сафет Баличевац се забавил с подаване на молба за гражданство по финансови причини. От българското посолство му помагат този въпрос да бъде решен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българо-румънски екипи ще правят проверки на корабите по река Дунав
Българо-румънски екипи ще правят проверки на корабите по река Дунав
Новият генерален директор на Евростат Мариана Коцева в специално интервю за БНТ
Новият генерален директор на Евростат Мариана Коцева в специално интервю за БНТ