Един от спасителите от Лим получи българско гражданство. На тържествена церемония в Гербова зала вицепрезидентът Илияна Йотова връчи документите на Сафет Баличевац. Той е един от хората, които активно участваха в спасяването на учениците от автобусната катастрофа в река Лим през 2004 година. Тогава загинаха 12 деца от Свищов.

Сафет Баличевац никога няма да забрави кошмарната нощ на 4 април 2004 година.Тогава той е 20-годишен и активно помага за спасяването на 38 души от катастрофата.

Сафет Баличевац - Оттогава аз имам силна връзка с хората от Свищов, а покрай тях и с много други българи. Ние станахме не само близки приятели, оттогава се чувстваме като роднини.
Илияна Йотова - вицепрезидент За мен, Вие г-н Баличевац, сте преди всичко голям човек, защото истинските хора постъпват като Вас - в беда помагат на другите.

Сега Сафет живее в сръбското село Бродарево, работи в строителството. Има свое семейство - децата му са на 6 и 10 години. Надява се с българския паспорт да пътуват в Европа, но още не може да преодолее болката от трагичната нощ, авъпросът на децата му - как не успяхте да спасите всички, отваря старата рана.

Сафет Баличевац: Мои деца ме питаю каку не сме успели все да спасим. То деца питали...

Другите четирима от спасителите вече имат български документи за самоличност. Сафет Баличевац се забавил с подаване на молба за гражданство по финансови причини. От българското посолство му помагат този въпрос да бъде решен.

Един от спасителите при катастрофата в река Лим получи българско гражданство

Един от спасителите при катастрофата в река Лим получи българско гражданство

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи български документи за самоличност на Сафет Баличевац. Сръбският гражданин получава българско гражданство за особе...

© БТА