НОВИНИ

Илияна Йотова: Време е ЕС да ревизира споразумението с Турция

На фона на заплахите на турския президент Реджеп Ердоган е време Европейският съюз да ревизира споразумението си с Турция за бежанците. Това каза пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея споразумението Европейски съюз - Турция не работи в най-важната му част, а именно възможността на евро страните да връщат граждани на трети държави на турска територия.

bnt avatar logo
от Е.Симов
19:47, 19.03.2017
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Тя допълни, че споразумението не е показало изначално заложените резултати, а ЕС не разполага с резервни варианти за разрешаването на мигрантската криза. Според Илияна Йотова България трябва да има по-активна роля при реформата на Дъблинското споразумение. Според нея се преувеличава страхът от нарушаването на отношенията с Турция, за да не бъде пусната голяма мигрантска вълна. Йотова определи позицията на президента Румен Радев за това има ли намеса на Турция във вътрешните ни работи, като достатъчно категорична от висотата на този пост.

"България трябва да има по-активна роля при реформата на Дъблинското споразумение, тъй като и последният вариант, предложен от Европейската комисия, не отменя тежестта на граничните държави, каквато е България, да приема и да получава най-големия натиск от мигрантските вълни. Тук нашата позиция трябва да бъде много, много по-категорична".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българка е загинала в снежна буря в Индия
Българка е загинала в снежна буря в Индия
Търси доброто: Предприемач от Карлово свири рок в сградата на прокуратурата в подкрепа на млади таланти
Търси доброто: Предприемач от Карлово свири рок в сградата на прокуратурата в подкрепа на млади таланти