НОВИНИ

Илко Семерджиев: Чакайте промени в надзорния съвет на НЗОК

Чакайте промени в надзорния съвет на НЗОК, представителството на държавата ще бъде подменено. Най-вероятно ще си тръгнат минимум двама човека и това са досегашните заместник-министри - Ваньо Шарков и Бойко Пенков, вероятно ще има и други, каза в студиото на "Още от деня" служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев.

bnt avatar logo
от БНТ
18:49, 03.02.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Здравният министър обвини в лъжа предшественика си Петър Москов относно спестените пари заради пръстовия отпечатък.

Илко Семерджиев, служебен здравен министър: Справка от НЗОК гласи, че през октомври разходите са били 137 милиона, когато е нямало идентификатор. През ноември, когато вече има, не само че не са с 15 милиона по-малко, за първите 15 дни, а напротив, те са се увеличили със 112 927 лв. Имаме опит за прикриване с лъжа на един несполучлив пръстов отпечатък, който не само че е правна, но и икономическа нула.

Според Семерджиев електронната здравна карта е по-добрият вариант, защото в нея ще е цялата здравна информация, не в централизирана институция, а ще са наши лични данни.

Нямам как на пръста ни да е записана тази информация, коментира здравният министър.

Илко Семерджиев, служебен здравен министър: Отпечатъкът блокира движението на хората. Ако сме в чужбина, няма как да си подадем пръста и да ни приемат в болница. Нарушена е директива 201124 на ЕС. Това е директива, която гарантира трансграничен обмен на информация, която пръстовият отпечатък затруднява.

Той отбеляза, че биометричните данни на устройствата, чрез които се приема отпечатъкът, могат да бъдат хакнати лесно, а и може да произтекат злоупотреби със самия отпечатък, понеже в него нищо не е записано. Електронната здравна карта обаче не може да позволи никакви злоупотреби, добави той.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12 милиона лева за обезвреждане на трихлоретана в завод ”Полимери
12 милиона лева за обезвреждане на трихлоретана в завод ”Полимери"
Лидерите на ЕС договориха 10 точки за намаляване на мигрантския поток
Лидерите на ЕС договориха 10 точки за намаляване на мигрантския поток