НОВИНИ

Семерджиев: Прокуратурата ми повдига обвинение за това, че си върша работата

Прокуратурата е повдигнала обвинение на министър Илко Семерджиев за това, че си върши работата. Това се посочва в позиция на министъра на здравеопазването Илко Семерджиев, изпратена от пресслужбата на Министерството на здравеопазването до медиите. Позицията е по повод на обвинението, повдигнато от прокуратурата вчера.

семерджиев прокуратурата повдига обвинение върша работата
bnt avatar logo
от БНТ
16:03, 04.04.2017
Чете се за: 01:17 мин.
Още

Министърът на здравеопазването е работодател на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/ и уволнението не е заплаха, а правомощие, което може да бъде упражнено по целесъобразност, включително и без обяснения, на основание чл. 19 а от Закона за администрацията, се посочва в позицията.

Въпреки че на 27 март директорът на ИАЛ не е подал доклад до министъра по случая, включително и за твърдението за наличие на конфликт на интереси, такова уволнение не е извършено. Това показва, че подобна заплаха не е съществувала, напротив - имало е изискване към директора да изпълнява длъжностните си задължения, които във времето не са били реализирани ефективно и коректно. По отношение на твърдението, че министърът може "да направи и други неща", това също е част от неговите правомощия, а именно да възложи, например, проверка от инспектората на МЗ, каквато от 2014 г. не е правена в ИАЛ.

"Установяването на наличие на конфликт на интереси не е от компетенциите на директора на ИАЛ. Това се установява от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, а не в "Гугъл" или в Търговския регистър", се казва още в текста на позицията.

Преди три години директорът на ИАЛ Асена Стоименова е отстранила заемащия длъжността заместник-директор и оттогава такъв не е назначаван, въпреки изричния регламент в Устройствения правилник на агенцията, което предизвиква въпроси, на които няма отговор, се посочва в позицията.

Правомощията на директора на ИАЛ могат да бъдат изпълнявани изцяло или по делегация единствено от заместник-директор, което означавало, че считано от 2013 г., времето, в което директорът на ИАЛ е бил в отпуск, болнични, командировки и др., институцията е била управлявана незаконосъобразно и издадените през това време административни актове са атакуеми.

Не става ясно защо директорът на ИАЛ, вместо да докладва на министъра съгласно поставеното изискване, пише сигнали до прокуратурата, се казва още в документа и се допълва, че остава неясно дали Асена Стоименова "схваща работодателя си като заплаха, а прокуратурата като защитник, но ако е така, остава въпросът "защо" и "кой" всъщност е нейният истински работодател. Отговори има, но на тях публичност няма да се даде".

Министър Семерджиев прогнозира, че производството или ще бъде прекратено поради липса на доказателства и защото е ясно, че няма да издържи в съда, или ще бъдат потърсени други поводи за отправяне на нови обвинения с цел компрометиране.

"На всички, които ми имат доверие, искам да заявя - не съм ви подвел, не съм направил нищо нередно, върша си работата професионално, отговорно и смело. Така ще продължа и занапред."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки протестираха пред КЕВР против поскъпването на парното
Десетки протестираха пред КЕВР против поскъпването на парното
​Предвижда се цената на парното да се увеличи с между 18% и 38%
​Предвижда се цената на парното да се увеличи с между 18% и 38%