НОВИНИ

​Илон Мъск планира да тества кораб за полет до Марс през 2019 г.

Ръководителят на американската компания "Спейс Екс" Илон Мъск възнамерява първият полет на космическия кораб, предназначен за усвояване на Марс, да се състои през първата половина на 2019 г., съобщиха ТАСС и Франс прес. Той заяви това на ежегодния фестивал на киното, музиката и технологиите "Саут бай Саутуест" в Остин, Тексас.

bnt avatar logo
от БТА
11:49, 12.03.2018
Чете се за: 00:35 мин.
Още
​илон мъск планира тества кораб полет марс 2019

"Строим първия марсиански или междупланетен кораб, който ще е готов за кратки полети към края на първата половина на следващата година", каза Мъск пред телевизия Си Ен Би Си. При това той отбеляза, че невинаги успява да спази заявените предварително срокове за осъществяване на проектите си.

В случая той не скри, че разчита на общата подкрепа, вдъхновението и добрата воля на американските предприемачи и широката общественост. "Смятам, че когато построим кораба, ще получим нагледно потвърждение, че по този път могат да тръгнат други компании и държави - поясни Мъск. - Засега те не мислят, че това е възможно, но ако успеем, ще се включат в играта."

По-рано той оповести, че целта ще е програмата за колонизиране на Марс да започне през 2022 г. Ръководената от него компания разработва ракета-носител "Биг Фалкон рокет", висока 106 метра, с диаметър 9 метра и с полезен товар до 150 тона. Тя ще може да изведе в космоса междупланетен космически кораб с дължина 48 метра, в който са оборудвани 40 кабини за астронавти. Сред главните отличителни черти на "Биг Фалкон рокет" е, че ще е предназначена за многократна употреба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътнически самолет се разби при кацане на летището в Катманду
Пътнически самолет се разби при кацане на летището в Катманду
Незаключена стрелка е причина за трагедията в Хитрино, сочи частна експертиза
Незаключена стрелка е причина за трагедията в Хитрино, сочи частна експертиза