Изкуственият интелект може да се превърне в сериозна опасност за човечеството. За това предупреди главния изпълнителен директор на „Тесла“ Илън Мъск на среща с американски губернатори. Той призова за създаването на регулаторен орган, който да следи развитието на тази сфера.

Смятан за един от визионерите на бъдещето, Илън Мъск обикновено е свързван с най- дръзките мечти на хората. Този път обаче говори за опасностите от усъвършенстването на изкуствения интелект.

Илън Мъск, директор на „Тесла“: Това, което ще се случи, е че роботите ще са в състояние да правят всичко по-добре от нас. Имам предвид буквално всички нас.

Мъск очерта мрачни сценарии, според които роботите ще са в състояние да отнемат работните места на хората. Според него, далеч по-страшното е, че мрежа, притежаваща интелигентност, може да предизвика дори война. А светът е стигнал твърде далеч в пристрастяването към технологиите.

Илън Мъск, директор на „Тесла“: Лудост е, че днес доста удобно живеем в свят, който Джордж Оруел е смятал за крайно безумен. Всички носим телефон с микрофон, който може да бъде включен буквално във всеки един момент, без да разберем, с джипиес, който знае местонахождението ни, с камера и с всичките ни лични данни. И правим това на драго сърце, има нещо налудничаво в това.

Създателят на „Тесла“ и „Спейс Екс“ и преди е определял изкуствения интелект като екзистенциална заплаха. Този път настоя пред американските губернатори да създадат възможности за контрол върху развиващата се с бясно темпо сфера, преди да е твърде късно.

© БТА