НОВИНИ

Има инвеститорски интерес за АЕЦ "Белене", заяви министър Теменужка Петкова

Вече има проявен определен интерес, но предстои да видим какво точно ще се предложи, за какъв точно интерес става въпрос. Така министърът на енергетиката Теменужка Петкова отговори на въпрос на журналисти в парламента за това дали има инвеститор за АЕЦ "Белене".

bnt avatar logo
от БТА
15:30, 15.07.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
инвеститорски интерес аец белене министър теменужка петкова

Министърът заяви, че ще се търси консенсус между всички политически партии, за да се вземе най-доброто решение за страната след решението на международния арбитражен съд НЕК да плати 550 млн. евро на "Атомстройекспорт" за поръчано оборудване за АЕЦ "Белене". Работим по няколко варианта, все още нямаме финален, който да обявим, каза тя.

Петкова обясни, че единият вариант е НЕК да плати дължимата сума и да получи оборудването. Това според нея не е изгодно решение за България. Другият вариант е съвместно с "Атомстройекспорт" оборудването да бъде продадено на трета страна. Третият вариант е да се създаде отделна компания, в която да бъдат обособени активите, свързани с АЕЦ "Белене" и проектът да бъде приватизиран чрез агенцията за приватизация. Това е вариант, който е икономически най-издържан и изгоден, тъй като при другите ще има загуба, обясни Петкова.

Попитана дали екип от министерството е бил на място в "Атомстройекспорт" да провери какво всъщност е произведено Петкова заяви, че по искане на НЕК руската компания трябва да предостави пълен списък с произведеното оборудване. Експерти на НЕК ще отидат на място, за да видят какво реално има там. Това, което арбитражът е признал в своето решение на база на експертизи и документи е, че единият реактор е изграден изцяло, а другият е на близо 90%, допълни министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Риана отмени днешния си концерт в Ница
Риана отмени днешния си концерт в Ница
Евакуираха летището в Ница заради съмнителна чанта
Евакуираха летището в Ница заради съмнителна чанта