НОВИНИ

Делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман влиза в съда на 7 октомври

Делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман ще бъде гледано още следващия понеделник - 7 октомври, а не на 23 октомври, както беше разпределено първоначално. Пренасочването е разпоредено от заместник-председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова. От МВР съобщиха, че ако австралиецът бъде експулсиран, каквато заповед вече има, на него ще му бъде забранено да влиза в страната, както и в държавите от Шенгенското пространство. Казусът и негативната обществена реакция от предсрочното освобождаване на австралиеца днес коментира и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Вижте повече подробности в прякото включване на Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:04, 01.10.2019 (обновена)
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Една от причините за безпрецедентно пренасрочване на делото за следващата седмица е дори хипотетичната възможност Джок Полфрийман да съди страната в Страсбург заради нарушени права, тъй като към този момент Определението на Апелативния съд е влязло в сила, а ВКС не се е произнесъл по искането за спиране на изпълнението. Така Полфрийман трябва да е свободен човек.

Сутринта за подобно развитие намекна и председателят на ВКС Лозан Панов, който иначе отказа да коментира по същество висящо пред съда производство.

В мотивите си съдия Галина Захарова, която е и ръководител на Наказателната колегия на ВКС, се е позовала на изключителния обществен отзвук по казуса с условното предсрочно освобождаване на осъдения за убийство Джок Полфрийман. Захарова е записала още, че заседанието по делото в кратки срокове се налага и заради това, че до произнасянето на съда Полфрийман е лишен от право на свободно придвижване.

Днес случаят Полфрийман коментира и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той критикува колегите си от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, че не остоявали независимостта на магистратите.

Лозан Панов, председател на ВКС: Това, което мога да кажа е, че хората имат право да коментират, да изразяват своята позиция, но бих казал, че за да може да има информиран избор, е добре съдебните актове да бъдат прочитани, независимо от това кой как след това ще ги интерпретира.

Според Панов, за атаките срещу съдебния състав, освободил предстрочно Джок Полфрийман, вина имат медиите. По тази причина съдебните актове по случая "Полфрийман" са качени на сайта на ВКС.

Лозан Панов, председател на ВКС: В една замърсена медийна среда дори тези, които не са чели актовете и малкото, които са прочели актовете могат да въздействат и да манипулират обществото.

Директорът на дирекция "Миграция" във вътрешното министерство днес обяви мотивите, с които е издал заповед за експулсирането на Джок Полфрийман.

Николай Николов, директор на дирекция "Миграция" в МВР: Тъй като съм преценил, че с присъствието му в страната се създава сериозна заплаха за обществения ред. За обезпечаването на тази мярка господина е настанен в дома и са предприети действия по неговото ексулсиране.

Австралийските власти са уведомили дирекция"Миграция", че Полфрийман има паспорт и може да пътува. Експулсирането обаче, не може да се осъществи защото прокуратурата не е вдигнала забраната му за напускане на страната до излежаване на присъдата.

Ако ВКС откаже да възобнови делото за предсрочното освобождаване на австралиеца, тогава вече той ще трябва да бъде експулсиран.

Николай Николов, директор на дирекция "Миграция" в МВР: В заповедта за експулсиране задължителен елемент е издаването на забрана за влизане в страната и за държавите-членки на Шенгенското пространство.

Така, ако Джок Полфрийман напусне България, той няма да може да влезе, в която и да е друга страна-членка на Евросъюза.

Искане за възобновяване на производство за условно предсрочно освобождаване се прави за първи път. Няма съдебна практика и наистина е трудно да се прогнозира как точно ще се развие тази процедура и в какви срокове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НОИ организира консултации за пенсионери
НОИ организира консултации за пенсионери
Снаряд избухна в пункт за вторични суровини в Разлог
Снаряд избухна в пункт за вторични суровини в Разлог