Проверка на "По света и у нас" показа, че в домовете за възрастни хора в Пловдивско и Белограчишко също са починали половината от настанените възрастни хора.

В дома за хора с деменция в село Горна Махала живеят 54 души. Медицинският персонал е в пенсионна и предпенсионна възраст. Лекарят е пенсионер с увреждания и в момента е в болнични.

Росица Гешева - дир. на дома за възрастни хора с деменция в с. Горна Махала: 112, съответно, Спешна медицинска помощ. Винаги са се отзовавали, в интерес на истината.

Настанените си имат и личен лекар. Средната им възраст е 85-90 години.През миналата година са починали 25 души от дома.

Росица Гешева - дир. на дома за възрастни хора с деменция в с. Горна Махала: Имали сме случаи, когато просто го докарват в дома и след няколко дни умира. Но то не е по вина,че ние не сме положили грижи за него.

Годишната издръжка на човек, която осигурява държавата, е почти 11 400 лева. Хората плащат такса в размер на 80% от доходите си.

Росица Гешева - директор на дома за възрастни хора с деменция в с. Горна Махала: За ремонтни дейности не стигат. Много трудно стигат за инвентар за мебели. За дрехи не купуваме от бюджета. От личните им средства си купуват дрехи.

Повечето служители в дома работят на минимална заплата, а 55% от бюджета отиват за възнаграждения.

В дома за хора деменция в Русе живеят 120 души. Един социален асистент се грижи за 17 възрастни.

Надка Денева - дир. на дома за възрастни хора с деменция - Русе: Имаме свободни щатни бройки, обяви, работим с Бюрото по труда, с общината, но няма желаещи.От 10 щатни бройки медицински сестри в момента са заети 7.

Въпреки това в дома има 24-часово медицинско обслужване. При проверка на социалните в края на миналата година нарушения не са открити.

Николина Иванова - директор в Агенцията за социално подпомагане: Проблем е там, където тези домове са в малки населени места и където проблемът е с намиране на добри специалисти.

В Белоградчишко местата за настаняване на хора с деменция са две. И там имат проблеми с намирането на персонал.

Михаил Живков, управител на ЦНСТ в с. Дъбравка: За това се принудихме да търсим хора, които са пенсионери. Работили са в такива отделения, като хирургия, вътрешни отделения, когато се наложи взимат много адекватни решения.

През миналата година са починали 7 от 14 настанени в центъра от семеен тип в село Дъбравка. В домовете за възрастни хора с деменция живеят над 770 души. Чакащите за настаняване са 305.

Разследват поотделно всички смъртни случаи в дома в село Горско Косово

Разследват поотделно всички смъртни случаи в дома в село Горско Косово

Прокуратурата разследва поотделно всичките 24 смъртни случая от 2019 г. в дома за хора с деменция в село Горско Косово. Това заяви окръжният прокурор...