НОВИНИ

Има ли грижа за психично болните?

Липсва ли грижа за психично болните, в каква среда те се лекуват, как новините за тероризма въздействат на психиката ни. Отговор на тези въпроси даде в студиото на "Денят започва" Цветеслава Гълъбова, директор на Специализираната болница по психиатрия „Св. Иван Рилски”.

bnt avatar logo
от БНТ
10:12, 06.06.2017
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Доктор Цветеслава Гълъбова смята, че най-големият проблем на болното ни общество не са психично болните, защото те имат повече проблеми, отколкото създават проблеми. У нас рисковете от агресивно поведение на такива болни са по-големи, отколкото в други страни, защото няма система, която да подпомага грижата за такива пациенти.

Доктор Гълъбова заяви:

"Категорично не бива да се асоциира психичната болест с агресия... Не агресията е основният белег на психичното заболяване. За тежкото психично заболяване това е загубата на контрол върху поведението."

Доктор Гълъбова даде пример с атентатите по света, при които психично здрави хора стават нападатели, терористи. Според нея рискът да те нападне психично здрав на улицата е много по-голям, отколкото да те нападне психично болен. Тя цитира изследване на доц. Велинов, което показва, че едва 6% от психично болните извършват противоправни деяния и едва 3% от тях са тежки противоправни деяния.

Психиатърката обърна внимание на лошите условия в психиатричните болници и на факта, че за психичните болести, единствено, няма клинични пътеки. Според нея психичните пациенти не трябва да се лекуват чрез изолация, а поставени в подходящи условия.

Целия разговор с д-р Цветеслава Гълъбова можете да проследите във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забраняват къпането в неохраняемите водни площи в община Дупница
Забраняват къпането в неохраняемите водни площи в община Дупница
Държавата превежда 7 милиона лева на Пловдив за европейска столица на културата
Държавата превежда 7 милиона лева на Пловдив за европейска столица на културата