От българската енергийна борса отричат възможността за манипулации на пазара на ток и изкуствено завишаване на цените. Сигнал за това подаде бизнесът, а вчера Комисията за енергийно и водно регулиране започна разследване на сключените през борсата сделки. Според енергийните експерти обаче, все пак има слабости при предлагането на електроенергия и е възможно да възникнат спекулации.

Продавачите и купувачите са тези, които определят цената на борсата и трудно страничен фактор може да изкриви продажбите на ток през организирания пазар, категоричен е изпълнителният директор на платформата. Той допълва, че към борсата има създаден надзор, който информира за случващото се както българския, така и европейския регулатор.

Константин Константинов, изп. директор на Българска независима енергийна борса: Всеки търговски участник доброволно определя до каква цена какво количество електрическа енергия би желал да оферира за покупка и над каква цена какво количество енергия би желал да оферира за продажба.

Комисията за енергийно и водно регулиране започна вчера проверка на сделките на борсата. Сигнал за много високи цени - в пиков час над 200 лв за мегаватчас е подаден, както от енергийните търговци, така и от бизнеса. Завишените цени според компаниите са още от септември. Рязката им промяна е направила впечатление и на борсовия оператор.

Константин Константинов, изп. директор на Българска независима енергийна борса: Всъщност още на 14 септември сме изпратили запитвания относно дейността на пазарния надзор и след анализ на получената информация сме я входирали официално в КЕВР. Дори аз като представляващ борсовия оператор, не бих си позволил да коментирам дали една цена е висока или ниска. Цените ни почти винаги са съизмерими със съседните пазарни зони.

Според енергийния експерт и бивш директор на държавната НЕК Иван Хиновски, за манипулации може да се говори едва след като бъдат доказани. Фактор, който може да съдейства за получаването на спекулативна цена е намаляването на количествата ток, предлагани на борсата.

В момента едновременно в планов ремонт са един блок на АЕЦ Козлодуй и три блока на държавната ТЕЦ Марица Изток 2.

Търсенето е същото, а предлагането става двукратно по-малко по естествения пазарен принцип цената скача - въпросът е естествени ли са причините за непредлагането на производители, които традиционно участват на борсата или е с някаква цел.

Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум: Българската индустрия е поставена в много тежки условия на свръхразходи. Безспорно те трябва да искат анализ на нещата, на процесите.

Веднага след началото на вчерашната проверка, борсовите цени спаднаха, показва справка на сайта на организирания пазар.

Проверяват има ли манипулации на енергийната борса

Проверяват има ли манипулации на енергийната борса

Комисията за енергийно и водно регулиране започва извънредна проверка на сделките на енергийната борса, съобщи председателят на регулатора Иван Иванов...