Два инцидента, свързани с представители на ГЕРБ, разследва полицията във Видин. Потърпевши са кандидат за общински съветник в областния център и председател на общинския съвет в Ново село. Двамата смятат, че посегателствата срещу тях са по политически причини. Обявиха, че за случаите са писали до председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. От МВР все още не коментират версиите за инцидентите.

Кандидатка за общински съветник във Видин е подала сигнал в полицията за простреляно стъкло на автобус на нейна фирма в събота. Изключва случаят да е вандалска проява.

Янита Каменова: До момента тук ми стоят автобусите. Тук има и камьончета на съседи, които стоят, никога не е точено нафта. Никога не са крадени акумулатори.

Твърди, че посегателството е заради отправени от нея критики.

Янита Каменова: Имаме вътрешнопартийни проблеми. На няколко пъти заради острия ми език бях посъветвана да бъде по-обрана в изказа си, да не пиша до София писма, но аз не спрях, което ми оказа лоша шега.

Председателят на областното ръководство на ГЕРБ Владимир Тошев обяви, че не може да определи случая като политически акт. Допълни, че полицията трябва да си свърши работата и ако има криминално деяние, да намери виновника. Разследва се и посегателство срещу автомобила на новоизбрания председател на общинския съвет в Ново село, което е извършено преди дни.

Иво Вергилов, председател на Общински съвет, Ново село: Разбрах тогава, когато трябваше да си изпълнявам задълженията, в другите населени маста да отида, трябваше да отида с личния си автомобил, но забелязах, че от дясната страна на автомобила ми двете гуми са нарязани.

Според Иво Вергилов причината е именно заеманата от него длъжност. Но не посочи от коя политическа сила идва заплахата.

Иво Вергилов, председател на Общински съвет, Ново село: Това е във връзка с избирането ми за председател на общинския съвет. Може би съм засегнал някакви интереси, може би. Оказван ми е натиск да спра да се занимавам с избори и така нататък, но ще коментирам повече детайли след като разговарям с ръководството на партия ГЕРБ.

Според потърпевшия е установен физическият извършител, който ясно се вижда на запис на охранителна камера, но допуска, че има поръчител.