НОВИНИ

Има ли нарушения и кой е виновен за инцидента с асансьора в Студентски град?

Жената, която вчера падна в асансьорна шахта в Студентски град вече е стабилизирана, но все още има опасност за живота ѝ. Има ли нарушения и кой е виновен за инцидента, който стана по време на ремонт на асансьора - ето мнение на експерт.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
20:18, 16.11.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Версията на техника - жената е била предупредена, че асансьорът е ремонтиран и не трябва да се ползва. Въпреки това тя отваря вратата и така се стига до тежкия инцидент. Според главния секретар на Сдружението на производителите и вносителите на асансьори Илия Златанов този асансьор няма кабинна врата, а това е задължително за всички държави от ЕС.

Илия Златанов, главен секретар на Сдружението на вносителите и производителите на асансьори: Не само този асансьор и съседните от пръв поглед се вижда едно фрапиращо нарушение тук трябва да има стъкло закалено или армирано. Съгласно европейските норми отвор на врата на асансьор не може да бъде по-голям от 4 мм. Тук отворът е 10 мм.

Друго нарушение е липсата на осветление. Ако шахтата е била осветена, е можело да не се стигне до тежкия инцидент. Според Златанов вината не е на техника, който е ремонтирал съоръжението, а трябва да се търси у собственика на общежитието и държавната комисия за метрологичен контрол.

Илия Златанов: Има субективен фактор и има собственик на асансьора, който не го е грижа дали този асансьор е изправен.

Всички асансьори над 30 години са потенциално опасни за живота и здравето на хората, каза още Златанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надзиратели и съдебна охрана излязоха на протест заради недостига на средства
Надзиратели и съдебна охрана излязоха на протест заради недостига на средства
От нашия пратеник: Лошото време обхвана цяла Гърция
От нашия пратеник: Лошото време обхвана цяла Гърция