НОВИНИ

Има ли нашествие на агитация за секти?

Ограничаване на проповядването на религии на улицата, забрана за разпространяването им от лица, които не са завършили религиозно образование в България и не са български граждани - тези промени в Закона за вероизповеданията предлагат от ВМРО. От партията преосмислят и позицията си против акредитирането на ислямски университет у нас. Главното мюфтийство също подкрепя идеята за признаване на висшето учебно заведение, но вероизповеданието смята, че е невъзможно религията да остане само в храма.

Айше Сали
от Айше Сали
21:10, 16.01.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Да слушаш Бога, за да живееш вечно, лекции на тема как да бъдеш добър християн или мюсюлманин? Посланията не идват от материали на традиционните ни вероизповедания. Можем да ги получим в парка, в пощенската кутия или в подлеза на метрото. А колкото доктрини, толкова и проповедници, убедени в истината.

Ралица Алариан: По-скоро вкъщи да позвънят на вратата, за да ми предложат спасение.
Георги: Казах, че сме традиционна православна държава, да видят „св. Ал. Невски“, че имаме хилядолетни традиции в православието и че си губят времето с мен.

Тревожност от тенденцията изрази и народният представител от ВМРО Александър Сиди. Основите причини имат две имена - радикален ислям и „Свидетели на Йехова“.

Александър Сиди: Тази същата деноминация раздава книжки на детска площадка в центъра на града. С всичките си възможности тогава се опитахме да ги ограничим. Оказа се, че няма как. Идват, глобяват ги, някой плаща глобата и те продължават да правят същото.

Taка депутатът аргументира предложението за нов Закон за вероизповеданията на неговата партия. Заради опасността от разпространение от радикален ислям от ВМРО преосмислят и позицията си за акредитиране на Висшия ислямски институт у нас.

Александър Сиди, народен представител: Aко тези хора се обучават в България, бихме могли чрез всички системи на държавата да контролираме какво точно се изучава в този университет.

И от Светия синод, и от Главното мюфтийство неведнъж са изразявали безпокойството си от отклоняването от традиционните религии. Усилията за признаване на Висшия ислямски институт бяха припомнени и днес, но от институцията на мюсюлманите в България не са съгласни с всички предложения на партията от управляващата коалиция.

Джелал Фаик, главен секретар на Главното мюфтийство: Все едно да кажем на един желаещ, който иска да учи химия, да учи химия в Швейцария. Същото е. Религията е нещо, което обхваща целия живот на един човек и не можеш да ограничиш религията само и единствено в храма.

Позицията на главните вероизповедания у нас ще бъдат подложени и на обществено обсъждане. След това проектозаконът ще влезе в пленарната зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Морският бряг очарова със зимна картина (ВИДЕО)
Морският бряг очарова със зимна картина (ВИДЕО)
Имплантирането на дефибрилатор - метод за лечение на сърдечно-съдови заболявания
Имплантирането на дефибрилатор - метод за лечение на сърдечно-съдови заболявания