Ограничаване на проповядването на религии на улицата, забрана за разпространяването им от лица, които не са завършили религиозно образование в България и не са български граждани - тези промени в Закона за вероизповеданията предлагат от ВМРО. От партията преосмислят и позицията си против акредитирането на ислямски университет у нас. Главното мюфтийство също подкрепя идеята за признаване на висшето учебно заведение, но вероизповеданието смята, че е невъзможно религията да остане само в храма.

Да слушаш Бога, за да живееш вечно, лекции на тема как да бъдеш добър християн или мюсюлманин? Посланията не идват от материали на традиционните ни вероизповедания. Можем да ги получим в парка, в пощенската кутия или в подлеза на метрото. А колкото доктрини, толкова и проповедници, убедени в истината.

Ралица Алариан: По-скоро вкъщи да позвънят на вратата, за да ми предложат спасение.
Георги: Казах, че сме традиционна православна държава, да видят „св. Ал. Невски“, че имаме хилядолетни традиции в православието и че си губят времето с мен.

Тревожност от тенденцията изрази и народният представител от ВМРО Александър Сиди. Основите причини имат две имена - радикален ислям и „Свидетели на Йехова“.

Александър Сиди: Тази същата деноминация раздава книжки на детска площадка в центъра на града. С всичките си възможности тогава се опитахме да ги ограничим. Оказа се, че няма как. Идват, глобяват ги, някой плаща глобата и те продължават да правят същото.

Taка депутатът аргументира предложението за нов Закон за вероизповеданията на неговата партия. Заради опасността от разпространение от радикален ислям от ВМРО преосмислят и позицията си за акредитиране на Висшия ислямски институт у нас.

Александър Сиди, народен представител: Aко тези хора се обучават в България, бихме могли чрез всички системи на държавата да контролираме какво точно се изучава в този университет.

И от Светия синод, и от Главното мюфтийство неведнъж са изразявали безпокойството си от отклоняването от традиционните религии. Усилията за признаване на Висшия ислямски институт бяха припомнени и днес, но от институцията на мюсюлманите в България не са съгласни с всички предложения на партията от управляващата коалиция.

Джелал Фаик, главен секретар на Главното мюфтийство: Все едно да кажем на един желаещ, който иска да учи химия, да учи химия в Швейцария. Същото е. Религията е нещо, което обхваща целия живот на един човек и не можеш да ограничиш религията само и единствено в храма.

Позицията на главните вероизповедания у нас ще бъдат подложени и на обществено обсъждане. След това проектозаконът ще влезе в пленарната зала.