Античното селище, което преди няколко месеца беше разкрито край благоевградското село Покровник има реална опасност да бъде унищожено. Затова алармираха от Инициативния комитет в Благоевград. От там твърдят, че не са предприети необходимите мерки за консервация на обектите, за които се предполага, че са част от римското селище „Скаптопара". Те попадат в трасето, по което ще мине АМ „Струма" и трябва да бъдат съхранени, докато бъдат преместени и експонирани в близост до магистралата.

Покровник, Благоевград

До момента са консервирани около 20 декара от разкопките, предстоят още толкова да бъдат покрити, за да се запазят. Според Инициативния комитет обаче, заради забавянето и лошото време може находките да бъдат заличени.

Доц. Здравко Димитров обясни, че от разкопките са били спестени около 200 000 лв., които ще бъдат използвани за консервация и реставрация на обектите. По думите му находките са в добро състояние и няма опасност да бъдат разрушени.

Доц. Здравко Димитров: Такъв обект в България няма. Такава консервация не е извършвала толкова голяма, на нито един обект в България. Римската гробница мавзолей, която е с най-голяма експозиция стойност, църквата-ранно християнската от 5-6 век. Цялата римска вила, банята, която принадлежи към нея и една част от пещите, които ще бъдат експонирани и запазени. Между другото това да се запазят пещи за керамика, нещо, което е изградено от глина, научно- популярно казано е доста трудно.

Предстои да бъде изготвен проект за пренасянето и експонирането на находките.

доц. Димитров: Проектът за цялостното пренасяне на гробницата и обекта на Покровник най-накрая да бъде запазен и да приключи тази драма, която е изкуствено създадена, предполагаме, че още ранната пролет той ще бъде готово. Може да бъде входиран вече в Министерството на културата и надявам се тази година всичко да е готово.

От Инициативния комитет казаха, че ще организират кръгла маса, на която да присъстват всички отговорни институции, за да обсъдят бъдещия проект.