Жители на благоевградското село Изгрев настояват да се спре използването на близкото сметище за строителни отпадъци. Според местните хора капацитетът на депото отдавна е изчерпан и има реална опасност при обилни валежи купищата боклуци да се свлекат към...

Жители на благоевградското село Изгрев настояват да се спре използването на близкото сметище за строителни отпадъци. Според местните хора капацитетът на депото отдавна е изчерпан и има реална опасност при обилни валежи купищата боклуци да се свлекат към най-близките къщи в селото, които са на няколко километра.

Сметището, на което се намираме съществува повече от 20 години и е регламентирано, че може да се използва за строителни отпадъци. Въпреки това обаче хората от село Изгрев са силно притеснени, че депото вече е с изчерпан капацитет. Защото заради ремонтните дейности, които се извършват в Благоевград, както на пътни артерии в града, така и заради масовото саниране на жилищни сгради и ремонти на домовете през лятото, ежедневно в сметището се изсипват тонове отпадъци. Според тях има реална опасност при обилни дъждове сметището да се превърне в свлачище и да отнесе къщите им. Кметът на селото каза, че многократно е информирал община Благоевград за проблема.

Според местните жители тоновете строителни отпадъци са запушили близкото дере, където при обилни валежи се оттича водата от планината.

Жителите на село Изгрев настояват да бъде направен обходен път до сметището. Защото ежедневно през село минават тежкотоварни автомобили, които превозват отпадъци и рушат асфалтовата настилка.

"Всичко тука минава, тука е ужас. Кола до кола, самосвал до самосвал. Грамадни автомобили, които я гледайте асфалта няма и две години, как тръгна, кръпка до кръпка", коментира жител на селото.

Хората разказаха, че въпреки че сметището е само за строителни отпадъци, често на него се изхвърлят и битови, заради което в селото се носи неприятна миризма.

От община Благоевград казаха, че са информирани за проблема и е разпоредена проверка дали капацитетът на депото наистина е изчерпан. В рамките на кампанията на БНТ 2 за почистване на нерегламентирани сметища, ако нашите зрители забележат такива, могат да ни подадат сигнал на имейл адреса, а ние ще потърсим кметовете за съдействие при почистването им.