Три месеца след големия пожар в "Нотр Дам", парижката катедрала остава затворена за посещения.

Туристическият сезон в Париж е в разгара си. Туристи от целия свят се стичат във френската столица. Онези от тях, които искат да видят "Нотр Дам" обаче могат да я разгледат само отвън. Катедралата е оградена с метални заграждения, а зад тях продължава подготовката за началото на възстановителните работи.

Пожарът на 15 април шокира не само французите, но и хората по света, които наблюдаваха пред телевизионните екрани как рухва кулата стрела. Даренията за реконструкцията на "Нотр Дам" до момента са около един милиард евро. А френският президент Еманюел Макрон поиска катедралата да бъде напълно възстановена до 2024 година, когато Франция е домакин на Олимпийски игри.

Въпреки че ще са нужди години, за да бъде върнат блясъка на "Нотр Дам", туристите се опитват да бъдат оптимисти.

Лорън Мадсън, туристка от Австралия: Малко е разочароващо, но в крайна сметка нищо не може да се направи. Но е по-добре да я видя само отвън, отколкото изобщо да не я зърна. Пътувахме дълго до Париж, така че е важно да кажем, че сме я видели с очите си.
Робърт Стантънт, турист от САЩ: Планирахме това пътуване преди пожара, но дори и след това искахме да дойдем и да я видим.

Френските власти не са единодушни за това как точно трябва да бъде възстановена катедралата. Френският Сенат гласува през май "Нотр Дам" да бъде възстановена в първоначалния си вид преди пожара, но министър-председателят Едуар Филип обяви преди това международен конкурс за нов облик на емблематичната катедрала.