В България нямаме разписани законодателни изисквания за контрол над онлайн търговията. Ето защо от "Асоциация активни потребители" предлагат да има знак за доверие на сайтовете на коректните търговци, който да служи и като вид гаранция. Подобни практики по света има от много години, обясни в "Денят започва" Богомил Николов.

Сигналите за нередности при търговията с храни са доста по-малко, отколкото при другите стоки. Вероятно това се дължи все още на по-слабото предлагане, каза още Богомил Николов.

В Агенцията по безопасност на храните, обаче непрекъснато постъпват сигнали, заяви началникът на отдел в Дирекция "Контрол на храните" д-р Кремена Стоева.

Тя призова всеки, който смята, че е ощетен или храната му крие опасност или е некачествена, да се обърне към Агенцията по безопасност на храните с писмена жалба, на интернет страницата или на горещия телефон.

Сигналите и жалбите се приемат по всяко време, обработват се и се изпращат незабавно за проверка към съответните областни дирекции по безопасност на храните.

Българската агенция за безопасност на храните не контролира пряко онлайн търговията. Тя по-скоро отговаря на сигнали и жалби, уточни д-р Кремена Стоева.

Как се продава месо в интернет

Как се продава месо в интернет

В интернет могат да се открият много обяви, които крият потенциална опасност. Предложения за съвестно отглеждани телета, конско месо, млечни продукти...