НОВИНИ

Има ли разлика между юридическата и морланата страна на въпроса с офшорките?

Олигархичният модел стана безспорен и с това изглежда свикваме и у нас, и по света. Около този извод Даниел Вълчев от Движение българия на гражданите дискутира събитията от седмицата около Панамагейт. Председателят на ПЕС Сергей Станишев посочи няколко стъпки, които трябва да предприеме Евросъюзът в борбата с укриването на данъци в офшорки. Сред предложенията е: Евросъюза да приеме единен начин на изчисляване на корпоративните данъци.

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:25, 09.04.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас
Има ли разлика между юридическата и морланата страна на въпроса с офшорките?

Трябва да правим разлика между юридическата и морланата страна на въпроса с офшорните компании, категоричен е Даниел Вълчев.

Даниел Вълчев - "Движение България на гражданите" : Случаят обаче тук според мен поставя и двата въпроса - в Холандия и в Люксембург вие сте обект на данъчно третиране, малко по-различно, но цялата администрация ви стои на главата, както на всяка друга компания. В Панама това е коренно различно. И тогава вече идва моралния въпрос-защо отиваш там. Не е задължително да си престъпник. Може да отидеш по данъчни причини , но може да заобикаляш и данъчното законодателство. Можеш да отиватш, тъй като искаш да скриваш собствеността си.

Големият въпрос, според Вълчев е, едно общество чувствително ли е към тези неща. Отговорът му- ние сме нечувствителни.

Даниел Вълчев - "Движение България на гражданите" : Ние свикнахме, че и у нас, а засъжаление това започна да става ясно, че и в света май е така - олигархичния модел май стана безспорен. Всъщност една много малка част от хората в света държат световните блага.

Това показвало, че елитите, които създават правилата не считат, че за тях самите трябва да важат тези правила. Това, на което сме свидетели покрай скандала около панамаската фирма е нещо, което се знаеше много отдавана, заяви председателят на ПЕС Сергей Станишев. Просто фактите са потресаващи като мащаб, допълни още той.

Сергей Станишев - председател на ,,Партията на европейските социалисти,, : Между 1,8 и 3 трилиона долара минават през тези фирми. Това е действително огромна част от БВП на света.

Станишев каза още, че социалистите се стремят в ЕС да има единен начин на изчисляване на корпоративните данъци, да се затворят вратички, които позволяват на огромните корпорации да плащат по 1 % корпоративен данък или изобщо да не плащат.

Сергей Станишев - председател на ,,Партията на европейските социалисти,, : Трябва да има и общ регистър на плащането на данъците на фирмите в ЕС, който да бъде и публичен - за това настояват социалистите. ЕС трябва да стане инициатор на това във външноикономическите отношения на ЕС с другите зони, а те са много активни , да се постави този въпрос на дневен ред.

Според Станишев целта трябва да бъде офшорните зони да бъдат премахнати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Първанов призова за обединение на центристките партии
Георги Първанов призова за обединение на центристките партии
Шести заподозрян за тероризъм беше арестуван в Брюксел
Шести заподозрян за тероризъм беше арестуван в Брюксел