НОВИНИ

Има ли разцепление в БСП?

Вчерашното гласуване на кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия стана повод за скандал в парламента днес. 27 депутати от БСП подкрепиха кандидатурата на Цацаров, въпреки решението на групата да гласува против. Това стана повод в редиците на левицата се заговори дали има разцепление.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:13, 12.12.2019
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

От ляво за пореден път припомниха, че са имали политическо решение да не подкрепят кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ. Лидерът на БСП изпрати официално съобщение, от което става ясно, че депутатите с различно мнение е трябвало да го заявят от парламентарната трибуна, но никой не го е направил. Депутатите отхвърлиха възможността това гласуване да е бламиране на лидера на БСП.

Христо Проданов, БСП: Предния ден имахме заседание на парламентарната група, в която взехме решение, че не подкрепяме кандидатурата на г-н Цацаров и, тъй като имаше и обратни мнения и становища, дадохме възможност на хората, които мислят по друг начин, да се възползват от правилника за организация и дейността на Народното събрание и да излязат от трибуната на НС да заявят обратната позиция.
Георги Търновалийски, БСП: Не съм лобирал, да. Всеки решава сам за себе си. Аз съм работил с Цацаров дълги години. Той беше председател на окръжния съд в Пловдив. Познавам го като експерт, познавам го, разбира се, и като човек и няма как да не подкрепя тази кандидатура, защото смятам, че тя е важна.
Антон Кутев, БСП: Категорично няма общо с бламирането срещу Нинова. Сигурно вътре има страх, но има и други мотивации. Т.е. не бих бил човекът, който да осъжда някого в този случай. За мен важното е дали БСП може да има някакво единство. Това, което се случи вчера, не е окончателният признак - това не значи, че се разпада групата, но значи, че има сериозни напрежения вътре и, че очевидно Корнелия не може да ги удържи. За съжаление, аз очаквам трусове в БСП, но не благодарение на това гласуване.
;

Размяна на реплики между ГЕРБ и ДПС в парламента предизвика декларация на управляващите по повод 30 години демокрация. Интервюто на президента от вчера също имаше отзвук.

;
Георги Марков, ГЕРБ: Залезите и изгревите ги определя гласът народен и Божи. Само преди месец той реши на местните избори да няма залез на ГЕРБ в София, Пловдив, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Габрово, Силистра, Шумен, Търговище, Монтана, Кюстендил. 5 милиона българи пожелаха да ги управляват кметове и местни парламенти.
Виждам бодра смяна - толкова млади и кадърни гербери и, най-вече, понеже не съм джендър, герберки!
Йордан Цонев, ДПС: Кой спомена десетките жертви на тоталитарния режим от българските турци и българските мюсюлмани? Когато говорим за тези събития, никога не трябва да пропускаме решаващата роля на българските мюсюлмани в битката срещу тоталитарния режим. Това го казвам с чест, с достойнство, аз - православният християнин.

От ляво коментираха репликата на премиера Борисов, че президентът Радев се държи като опозиционен лидер с думите, че това е поредното изхвърляне на един гневен човек.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници в Лондон: Проучванията дават лека преднина за Борис Джонсън
От нашите пратеници в Лондон: Проучванията дават лека преднина за Борис Джонсън
Заради водния режим: Жители на три пернишки села блокираха път Е-79
Заради водния режим: Жители на три пернишки села блокираха път Е-79