НОВИНИ

Има ли риск от преливане на язовири?

Затоплянето в края на януари и обилните валежи създават повишена опасност, която е обичайна за пролетта. Подранилата заплаха обаче няма да изненада отговорните институции, уверяват от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Създаден е кризисен щаб и нивото на язовирите се следи денонощно.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
19:15, 29.01.2019
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Страхуваме ли се от язовирите... може би някои имат основание след трагедиите в Бисер и Цар Калоян, където десетки загубиха живота си. Или дори в Мизия - там не беше потвърдено преливането на язовир, но хората намираха шарани сред руините на домовете си. Дългогодишният пожарникар ген. Войнов обаче ме уверява, че сега всичко е под контрол. Срещаме се в кабинета му в Агенцията по метрологичен и технически надзор, където изпълнява новата си длъжност на заместник-директор. От 3 години там действа специална дирекция за надзор на язовирите.

ген. Кирил Войнов - заместник-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол: Цял живот съм бил след язовирната стена, а сега гледам нещата до язовирната стена. А след язовирната стена става страшно, защото много случаи на наводнения и т.н, когато се борим, но ние се борихме с последствията, а сега се инвестира в превенцията.

Сега се следи в рисковите язовири да има свободен обем. Въпреки това със затоплянето на времето 3-4 малки язовирa в Кърджали вече преливат, а язовир Ивайловград е на ръба. За усложнената обстановка са предупредени всички областни управители.

ген. Кирил Войнов: В момента рисковите области, където имаме обилни снеговалежи и интензивни валежи - това са на територията на Благоевград, Кърджали, Хасково, отчасти Стара Загора и Пловдив.
;

На личен отчет са взети проблемните язовири, които никак не са малко. 858 са за ремонт. От тях 414 - за спешен ремонт. Най-неотложна е реконструкцията на язовирите Бели Искър и Огоста. За всичко вече са отпуснати 500 милиона лева, които ген. Войнов преценява като недостатъчни.

ген. Кирил Войнов: Неотложен, спешен ремонт, който трябваше да бъде извършен вчера. Ние в момента горе-долу имаме представа през цялото денонощия къде имаме свободни обеми, кризисен щаб имаме създаден, който работи денонощно.

За да се повиши контролът на скъпите съоръжения, държавата вече ще стопанисва над 2700 от общо близо 6800 язовира. От тях 90% са общински. Миналата седмица заради усложнената обстановка е имало и среща при министъра на вътрешните работи. Там е съставен план за превантивни мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият сериал на БНТ „Денят на бащата“ започва на 18 февруари
Новият сериал на БНТ „Денят на бащата“ започва на 18 февруари
Просветното министерство представи 17-те си национални програми
Просветното министерство представи 17-те си национални програми