НОВИНИ

Има ли сили прокуратурата да разследва всички приватизационни сделки?

Има ли сили прокуратурата да разследва всички приватизационни сделки, ако отпадни изискването за давността, проверявана ли Корнелия Нинова за придобиването на „Техноимпекс“ чрез РМД и има ли злоупотреби при изграждането на оградата с Турция. Въпросите зададоха депутати от правната комисия, а отговорите даде главният прокурор Сотир Цацаров.

bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 06.12.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Има над 700 проверки в прокуратурата, свързани с текстове за приватизация, които са от 2004 г. насам, заяви Цацаров. През последната година преписки за около 20 сделки, изпратени в прокуратурата от ДАНС, на базата на доклад, изготвен по поръчка на премиера Бориксов, са били прекратени заради изтекла давност, включително и тази за „Техноимпекс“ и Корнелия Нинова. Ето какво още каза главният прокурор за притавизацията на „Техноимпекс“ и участието на Нинова в нея.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Наказателно производство не е образувано. Т.е. постановен е отказ за образуване на наказателно производство. Прието е към настоящия момент, че е изтекла давността. Втората инстанция е приела също така, имам предвид Апелативна прокуратура, че няма данни за неизгоден договор или длъжностно престъпление.

Цацаров успокои депутатите, че има ресурс прокуратурата да ревизира сделките от миналото, но според него по важното е да се намери вариант не за отпадане на давността за престъпления, свързани с приватизацията, а възможност държавата да търси разваляне на тези сделки или да търси пълно изпълнение по тях.В противен случай се касае за политически цели и престрелки.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Тези сигнали обслужват малко или много политически цели. От друга страна, дори писмото което касае Корнелия Нинова, всички спорове, които се развиват около него, малко или много също обслужват една политическа престрелка. Трябва си дадем ясен отговор на въпроса. Искаме ли ревизия на приватизацията, макар че началния проблем не е в началната приватизация и я искаме заради справедливостта или я искаме, защото това ще реши един или други персонален проблем и ще постави един или друг персонален повод за политически нападки.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да приготвим традиционен рибен курбан?
Как да приготвим традиционен рибен курбан?
Една година доброволческа кухня раздава храна на бедни хора в Благоевград
Една година доброволческа кухня раздава храна на бедни хора в Благоевград