НОВИНИ

Има ли смисъл от "Не подкрепям никого"

В последните дни, квадратчето "Не подкрепям никого" предизвика много спорове и дискусии. Вотът в него е действителен глас и се брои при определянето на избирателната активност, но се изключва при отчитането на резултата от вота, като така практически се превръща в недействителен.

bnt avatar logo
от Калоян Лулчев
08:53, 19.10.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

На заседанието в Народното събрание в петък, един от въпросите, който ще се обсъжда е именно квадратчето, предизвикало спорове.

В предаването "Денят започва" гостите Димитър Димитров и Първан Симеонов коментираха спорното квадратче.

Според Димитър Димитров, политолог, проблемът е, че се комбинира фиктивна задължителност с рекламирането на този избор.

"Вместо да се занимават депутатите със сложни въпроси какво би се случило на параламентарни избори, или на местни избори , те създават общи правила. Просто да заличат думите : С изключение на бюлетините по 333 ал1. т.7 , като заличат това всичко остава същото." , каза Димитър Димитров

Той даде за пример Русия, където беше въведен избора "Срещу всички" и последваха усложнения , тъй като повече от половината гласуват против всички, изборите се повтарят по няколко пъти.

Първан Симеонов, социолог : "Квадратчето има смисъл. Първо то изразява автентична позиция. Второ, във доста спорното внушение за задължителност на гласуването, квадратчето добива допълнителен смисъл. Когато са те задължили да гласуваш, би следвало да ти дадат възможност тогава, когато нямаш избор да прибегнеш до друга опция. Третата причина е, че квадратчето отразява различните "настроения" - да надраскаме цялата бюлетина, да нарисуваме нещо на нея и т.н."

Коментари имаше и за скандала с фалшивите лични данни в списъците за регистрация.

Димитър Димитров: "Злоупотреба с личните данни и правата на човека. Кандидатът носи отговорност в такава ситуация. На някой кандидати, все не им стигат подписи и има злоупотреби. Да се вземе някакво радикално решение. Като има такива кандидати, които системно злоупотребяват - 5 години няма да участват в избори, или 10. Никой нищо няма да загуби. Най-много да се съкрати празното говорене."


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къща на децата ще разяснява правата на най-малките
"Къща на децата" ще разяснява правата на най-малките
Сьомгата е опасна, ако се съхранява неправилно, предупреди проф. Мермерски
Сьомгата е опасна, ако се съхранява неправилно, предупреди проф. Мермерски