„Хиподрума“, „Павлово“ и „Дружба“ са софийските квартали, в които днес и утре се очакват по-високи нива на фини прахови частици по данни на Софийската община, като се очаква допустимите норми да бъдат надхвърлени два пъти. Географските показатели на София предразполагат към липса на вятър и падане на мъгли, заради което замърсеният въздух се задържа, обясни Валери Серафимов, директор на дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда“. Фактори за замърсяването са горенето твърдо гориво и нерегламентирани отпадъци, коментираха в студиото на сутрешния блок на БНТ Лорита Радева, председател на Комисията по опазване на околната среда в СОС, и Рашид Рашид от инициативата „Визия за София“.

София

В момента се измерват 77,6 микрограма на кубичен метър въздух, което е с 27 над допустимата норма.

Това количество на фините прахови частици се дължи на това, че през есенно-зимния период няма вятър, падат мъгли и има температурна инверсия, започват да се използват и твърди горива за отопление, обясни Валери Серафимов, директор на дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда“.

Валери Серафимов, директор на дирекция „Мониторинг и оценка на околната среда“: Има завишаване на фините прахови частици, но трябва да се отбележи, че през пролетта и лятото нямаше нито един ден със завишаване..

Заради географското разположение на София в Софийката котловина между планини се получава температурна инверсия и падат тежки мъгли. Това прави по-трудно приложими мерките за борба с мръсния въздух, които се прилагат в други градове. Това изтъкна Рашид Рашид от инициативата „Визия за София“.

От Столичната община предприеха редица мерки, за да се справят с проблема със завишените норми на фини прахови частици, като една от тях е чистенето на улиците, за да се намали прахта. Молбата към пешеходците е да избягват натоварени пътища, а към автомобилистите - да използват градски транспорт. Не е ясно обаче дали ще се въведе последната мярка на СО - зелен биле.

Въвеждането на мярката зелен билет се прави при доста тежко състояние на атмосферния въздух в столицата - над 250 микрограма фини прахови частици на кубичен метър в продължение на два дена, обясни Лорита Радева, председател на Комисията по опазване на околната среда в СОС. Една от мерките за борба с горенето на нерагламентирани отпадъци е почистването около контейнерите и кофите за боклук, които стават основен източник на подобен замърсител.

Лорита Радева, председател на Комисията по опазване на околната среда в СОС: Едрогабаритният отпадък - старите мебели и т.н. - се извозва в определени дни от седмицата. На страницата на Столичния инспекторат и всеки от районите са публикувани графиците на извозване.

Радева апелира гражданите да изхвърлят подобни отпадъци в тези определени дни, така че да не се изгарят от недобросъвестни граждани.

Видът на горивото на превозните средства не се коментира от Столична община - важен е екологичният клас на двигателите, който показва количеството изхвърляни вредни газове, допълни Радева. По думите ѝ, от движение на автомобили следва да се спират рисковите автомобили, които надхвърлят производствените им показатели за замърсяване. СО работи по поставяне на повече зарядни станции за електрически автомобили, облекчен режим на паркирането им и закупуване на електрически автобуси за градския транспорт.