НОВИНИ

Има нарушения в рудник "Ораново", потвърдиха от Инспекцията по труда

Прокуратурата в Благоевград разследва смъртта на 55-годишен миньор в рудник "Ораново" край Симитли. Вчера миньорът беше затиснат от празна вагонетка. Говорителят на прокуратурата в Благоевград Весела Стоилова каза, че още вчера е извършен оглед на място, разпитани са и свидетели. Образувано е производство по член 123 от Наказателния кодекс, а именно за причиняване на смърт по незнание и немарливост. Наказанието, което се предвижда е лишаване от свобода от една 6 години.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Ирина Николова
12:04, 15.11.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

От "Главна инспекция по труда" потвърдиха за "По света и у нас", че има нарушение, но все още не могат да кажат конкретно кой е виновен. Общо нарушенията в рудник "Ораново" до този момент за 2017 г. са много повече от тези за цялата изминала 2016 година.

Илко Тенев - минен инженер "Рискови производства и дейности в Главна инспекция по труда": За тази година до този момент до 31.11. са констатирани 47 броя нарушения на здравословните и безопасни условия на труд в 12 направени проверки. Миналата година са били по-малко нарушенията. В 6 броя проверки са установени 36 броя нарушения, но няма съставени актове за установяване на административно нарушение.

Нарушенията, които са допуснати в рудник "Ораново", тази година са повече от миналата година, казаха от инспекцията по труда. На всеки три месеца се извършва периодичен контрол и се проверяват условията на труд в мината. Последният контрол е бил през октомври тази година. От инспекцията по труда отказаха да коментират какви точно са нарушенията, но са издадени предписания те да бъдат отстранени.

Хората в Симитли коментират и че някъде над квартал "Ораново" се добиват незаконно въглища. Именно заради това кметът на Симитли Апостол Апостолов е сигнализирал до всички отговорни институции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унгарец ще пробяга близо 3000 км по поречието на Дунав
Унгарец ще пробяга близо 3000 км по поречието на Дунав
Намалява раждаемостта в Кюстендилска област
Намалява раждаемостта в Кюстендилска област