НОВИНИ

Има недостиг на донорите на репродуктивни материали

Над 140 000 са двойките с репродуктивни проблеми у нас. Около 30% от тях се нуждаят от донорски репродуктивен материал, за да имат деца. Дарителите обаче са малко. В опит да популяризират този вид донорство за пета поредна година неправителствени организации провеждат информационна кампания и благотворителен базар в София. С набраните средства се финансират ин-витро процедури.Вижте репортажа на Альоша Шаламанов.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
08:23, 10.12.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Ангелина е на 41. Омъжена е от 6 години. Семейството прави опити да има дете, но се оказва, че и двамата имат репродуктивни проблеми. От пет години правят ин-витро процеудири, но без успех. Единственият шанс да имат дете е изкуствено оплождане с донорска яйцеклетка.

Ангелина Пашалийска: Надяваме се, че поне догодина ще се получи. До една година. Ние подадохме документи август месец. Това е нашия шанс да имаме бебе.

Ангелина вярва, че яйцеклетката, дарена от непозната жена, ще сбъдне най-голямата ѝ мечта и ще осмисли живота на семейството ѝ. У нас от началото на годината репродуктивен материал са дарили около 600 жени. Валя е била донор 3 пъти.

Валя Попова - донор: Дава ти едно духовно спокойствие. Нещо, което знаеш, че си могъл да направиш - направил си и си си продължил по пътя, но знаеш, че там някъде някой е щастлив благодарение на теб.

Според лекарите хората с репродуктивни проблеми у нас се увеличават и са все по-млади.

Д-р Стела Чапанова - акушер-гинеколог: Можем да вземем някакви мерки - да си направим профилактични прегледи. Жените да замислят забременяване на възраст по-малка от 40 години. Ако има някакъв проблем да се обръщат към съотвените специалисти.

От донорски яйцеклетки и сперматозоиди се нуждаят над 50 000 двойки в страната. Дарителите обаче са малко.

Дамите могат да станат донори, ако са до 34 години и са родили поне едно дете. При мъжете възрастово ограничение няма.

Д-р Стела Чапанова - акушер-гинеколог: При жената е малко по-сложно, защото е свързано с процедура за събиране на яйцеклектите, отколото при мъжа.

По данни на Агецнията по трансплантации през тази година са направени над 1100 ин-витро процедури с донорски репродуктивен материал. Заради остаряла наредба на здравното министерство и недостига на донори процедурите се заплащат от пациентите, обясниха от фондация "Майки за донорството".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Eдна година по-късно Хитрино се възстановява от трагедията
​Eдна година по-късно Хитрино се възстановява от трагедията
​Летни курорти привличат туристи и през зимата
​Летни курорти привличат туристи и през зимата