Недостиг на центрове за подкрепа на жертви на насилие и липса на сериозна превенция - за това сигнализират от неправителствения сектор. Днес лидерът на ПЕС Сергей Станишев посети Рехабилитационен център за пострадали от домашно насилие жени и деца. Мотивът - в диалога „за“ и „против“ Истанбулската конвенция до момента не се е чул гласът на жертвите на насилие и на тези, които им помагат да се справят с преживяното.

Репортаж на Милена Кирова и оператора Станислав Ангелов.

Насилие. Търсене на помощ. И битка. Път, по който се върви трудно. Път, по който жени и деца вървят най-често сами. Ръка им подават от неправителствения сектор, но и те казват, че често са с вързани ръце. Затова очакват - да се ратифицира Истанбулската конвенция.

Юлия Андонова - координатор на програми, проекти и събития във Фондация ,,П.У.Л.С": Нямаме необходимите законови мерки за подкрепа и дори самите колеги от Областните дирекции на МВР, с които работим, понякога нямат правомощия да помогнат.
Тома Биков от ГЕРБ срещу Георги Свиленски от БСП за Истанбулската конвенция

Тома Биков от ГЕРБ срещу Георги Свиленски от БСП за Истанбулската конвенция

В студиото на „Още от деня“ Тома Биков от ГЕРБ и Георги Свиленски от БСП проведоха спор за ратифицирането на Истанбулската конвенция, референдума, пре...

Годишно повече от 200 пострадали от насилие търсят помощ във Фондация „П.У.Л.С“. Само 12 обаче могат да получат подслон в кризисен център. Често пътуват от другия край на държавата. Ако няма свободно легло, се търсят алтернативи.

Ирина Иванова - консултант на деца, пострадали от насилие във Фондация ,,П.У.Л.С": Свързваме се с другите кризисни центрове и работим за това дали има възможност да бъде настанен някъде другаде в страната или пък да работим с т.н. разширено семейство, приятелски кръг, където може да остане за известно време.
"За" или "против" Истанбулската конвенция?

"За" или "против" Истанбулската конвенция?

"За" и "против" Истанбулската конвенция - в спор по темата режисьорът Андрей Слабаков и политологът Иво Инджов коментираха в предаването "Още от деня"...

В момента в страната има само 20-тина центъра за подкрепа на жертви на насилие.

Мариана Евтимова - адвокат: Ако документа бъде ратифициран, то най-общо казано във всеки областен град трябва да има такъв кризисен център. Има разписан закон за защита от домашното насилие, но това не е достатъчно, тъй като той не обхваща първо всички форми на насилие и второ е много слаба частта на превенцията.

След като чу всичко това лидерът на ПЕС Сергей Странишев за пореден път повтори своята позиция за Истанбулската конвенция, а именно - чрез нея ще се поемат конкретни ангажименти за защита на жените и деца от насилие.

Проф. Даниел Вълчев: Обхватът на Истанбулската конвенция е крайно неясен

Проф. Даниел Вълчев: Обхватът на Истанбулската конвенция е крайно неясен

В студиото на "Още от деня" проф. Даниел Вълчев заяви, че спорът за Истанбулската конвенция не е в това, че трябва да учим децата в дух на толерантнос...